Regio

Basiscursus Bijenhouden in Zuidwest en Midden Drenthe

De besturen van de afdelingen De Wijk en Ruinen hebben besloten gezamenlijk een basiscursus bijenhouden te gaan organiseren dit omdat men toch vrij dicht bij elkaar in de buurt zit en men zo kan profiteren van elkaars deskundigheid en vaardigheden. Zo is er dus één cursuslocatie voor geheel Zuid-West Drenthe in Pesse. De cursus wordt gegeven door de heer Piet Steffen, volledig bevoegd bijenteelt leraar.

Het houden van bijen staat de laatste jaren erg in de belangstelling omdat er allerlei nieuwe ontwikkelingen zijn waar we mee te maken krijgen. Zo staat de positie van de honingbij centraal in de discussie over de teruggang in de biodiversiteit, concurrentie tussen honingbijen en ander nectar afhankelijke insecten als wilde bijen, hommels, vlinders zweefvliegen etc. vragen veel aandacht. Een aspect dat ook in de cursussen bijenhouden aan de orde komt.

Honingbijen zijn van groot belang voor de bestuiving van heel veel gewassen in de akker – en tuinbouw en zijn in die sector onmisbaar, veel van wij eten is afhankelijk van honingbijen voor bestuiving van de bloemen van planten waar wij de vruchten van gebruiken.

Daarnaast is het deel bijengezondheid een belangrijk onderdeel van de cursus omdat er steeds meer eisen worden gesteld aan het gebruik van de traditioneel gebruikte noodzakelijke middel in het houden van bijen tegen bijenziektes als varroa en andere broedziekten. Verder krijgt de imker te maken met Europese voorschriften op het gebied van dierenwelzijn.

Het is van groot belang dat er jonge imkers worden opgeleid die op deskundige en verantwoorde wijze bijen houden met oog voor de behoeften van de andere nectar minnende insecten, ook omdat het imkerbestand in Nederland sterk is “vergrijsd”

.Aanmelden via https://www.bijenhouders.nl/

Tekst NBV/ foto Pixabay