Appartementen in fysiopraktijk Meppel

Massages, revalidaties en fysiotherapie. Sinds 1989 was dit de waan van de dag in een kantoorgebouw, net buiten het centrum van Meppel. Daar zat namelijk Fysiotherapie De Commissaris, genoemd naar de straatnaam. Maar de praktijk is verhuisd en dus staat het pand leeg.

Daar is nu nieuwe invulling voor bedacht. De verwachting is dat het kantoorpand niet meer ingevuld gaat worden met bedrijven. Het plan is daarom om er nu 30 huurappartementen in te realiseren. Om het gebouw heen komen nog eens acht woningen. Het gaat om zes rijtjeswoningen op de parkeerplaats van de voormalige fysiotherapie en twee woningen op een stuk braakliggend grond naast het kantoorgebouw.

Deelauto’s
Dat er gebouwd gaat worden op de parkeerplaats, betekent automatisch minder parkeerplekken. De gemeente schat in dat er 64 parkeerplaatsen nodig zijn om alle nieuwe bewoners een plek te geven voor hun auto. Met het gegeven dat er ruimte is voor 65 parkeerplaatsen lijkt dat dus wel goed te zitten.

Maar de gemeente en de projectontwikkelaar Jong projectontwikkeling van de woningbouwplannen gaan voor minder parkeerplaatsen. Ze zetten namelijk in op het gebruik van een deelauto. Op het terrein komen twee deelauto’s te staan, zodat er acht parkeerplaatsen kunnen verdwijnen. Dat willen ze, om zo ruimte te maken voor groen. “Omdat groen bijdraagt aan een prettig woon- en leefklimaat, hittestress tegengaat en bijdraagt aan de biodiversiteit in de stad”, is de mening van de gemeente en Jong projectontwikkeling.

Om de deelauto’s te promoten onder de nieuwe bewoners, worden de servicekosten van deze twee auto’s meegenomen in de Vereniging van Eigenaars. “Ook als je geen gebruik maakt van een deelauto, betaal je wel mee. Dat stimuleert mensen om deel te nemen aan het concept en af te zien van een eigen auto”, luidt de motivatie.

Mocht blijken dat de deelauto’s niet aanslaan en dat er behoefte is aan extra parkeerplekken, dan wordt een deel van het groen hiervoor opgeofferd.

Verbouwen
Het kantoorgebouw blijft behouden. Wel krijgt het een nieuwe uitstraling. Daarom worden de gevels opnieuw ontworpen en komen er meerdere ramen in. De appartementen in het complex worden tussen de 50 en 95 vierkante meter.

De zes rijtjeswoningen worden ongeveer 80 vierkante meter, en de twee twee-onder-een-kapwoningen krijgen een oppervlakte van zo’n 140 vierkante meter.

Wanneer de bouwwerkzaamheden gaan beginnen is nog niet bekend. Eerst moet het bestemmingsplan goedgekeurd worden.

Tekst/ foto Stefan Klomp (RTV Drenthe) Foto’s ontwerp: Jong projectontwikkeling