Sport

Alweer 26 jaar geleden sinds de laatste Elfstedentocht

Het is vandaag precies 26 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht van start ging en voorlopig staan geen lange vorstperioden in de vooruitzichten. Door klimaatverandering wordt de kans op een Elfstedentocht met het jaar kleiner. Aan het einde van deze eeuw is de kans zelfs verwaarloosbaar klein.

De Elfstedentocht van 1997 is de laatste keer dat de Tocht der Tochten is gereden. De koudste Elfstedentocht, ook wel bekend als ‘de hel van 63’, is alweer ruim 60 jaar geleden. Deze werd gereden in één van de koudste winters die Nederland ooit gekend heeft. Deze winter was zo koud dat je met je auto over het IJsselmeer kon rijden. De gevoelstemperatuur lag tijdens de Elfstedentocht tussen -15 en -18 graden!

Na 2012 hebben we alleen nog een regionale koudegolf gehad in januari 2013 en ook in februari 2021 was er een regionale koudegolf.

Dit zijn temperaturen die in Nederland nauwelijks meer voorkomen. Rond de jaarwisseling hadden we zelfs te maken met recordtemperaturen. In de Bilt was het om klokslag middernacht 15,5 graden en daarmee was het de warmste jaarwisseling ooit. Inmiddels is de temperatuur iets gedaald, maar is het nog steeds een stuk warmer dan normaal voor de tijd van het jaar. Deze week stijgt het kwik overdag naar 8 tot 12 graden en in de nachten wordt het niet veel kouder dan een graad of 6. Schaatsijs, laat staan Elfstedentochtijs, zit er met deze verwachting niet in.

Ook de vooruitzichten naar de tweede helft van januari laten nauwelijks tot geen winterweer zien. In onze maandverwachting voor januari zien we dat de kans op een enkele keer vorst in de nachten wel toeneemt, maar duidelijk kouder dan normaal wordt het voorlopig niet.

Berend van Straaten – Weeronline/ foto Shutterstock (Dokkum tijdens koudegolf 2021)