Regio

Agenda 1 okt: Perenpluk en Stoofperenfeest Ruinerwold

Een bijzondere locatie in Drenthe: de 7 kilometer lange slingerende weg met aan beide kanten stoofperenbomen geflankeerd door prachtige Saksische boerderijen. De Dokter Larijweg in Ruinerwold vormt ieder jaar op de eerste zaterdag van oktober (1 okt) het decor voor de traditionele perenpluk. Tegelijkertijd vindt het gezellige Stoofperenfeest plaats op diverse boerenerven langs deze perenweg. Er zijn allerhande kraampjes en foodtrucks te vinden en er is een speciaal kindererf met allerlei kinderactiviteiten. Voor in uw agenda.

Een echte peren veiling bij de veilingmeester
De eerste kopers verzamelen zich ’s ochtends om 9 uur bij de veilingmeester ter hoogte van Dokter Larijweg 1 waarna het bieden kan beginnen. De veilingmeester zorgt dat alles netjes verloopt. Er worden geen grote bedragen geboden, voor een paar euro kun je al een boom bemachtigen. Het plukken gaat de hele dag door en samen met de gezelligheid op de diverse erven, het vervoer via de “heen-en-peer” huifkarren, vormt het een authentiek, gemoedelijk en gezellig jaarlijks evenement met bezoekers vanuit de hele regio en daarbuiten.

Het Stoofperenfeest en Perenveiling: 1 oktober 2022
Wil je ook komen peren plukken, kom dan op zaterdag 1 oktober naar de Dokter Larijweg, zoek de veilingmeester (gemakkelijk te herkennen aan de grote groep mensen om hem heen) en bied op een boom. Voor een paar euro heb je dan niet alleen lekkere Ruinerwolds stoofpeertjes maar ook de hele dag vertier en plezier!

Voor de kinderen is er een speciale “kinderveilingmeester” die ’s ochtends start aan het eind van de Dokter Larijweg, ter hoogte van nummer 172. Bij hem mogen alleen kinderen bieden op de perenbomen om zo te leren hoe het bieden en veilen in zijn werk gaat.

Bezoekers van het Stoofperenfeest die niet willen plukken, kunnen parkeren op de grote centrale parkeerplaats in Oosteinde ter hoogte van Dokter Larijweg 116. Hier is een heen-en-peer halte voor gemakkelijk en leuk vervoer langs het evenement.

Foto eigen