Schooltv

Achraf El Ajjouri wint de voorleeswedstrijd gemeente Meppel

Achraf El Ajjouri van basisschool KC CBS Beatrix uit Meppel heeft vanmiddag de gemeentelijke voorleeswedstrijd gewonnen. Deze wedstrijd vond plaats in theaterzaal de Plataan. Het betrof hier een voorronde van De Nationale Voorleeswedstrijd. De winnaar zal binnenkort gemeente Meppel vertegenwoordigen in de provinciale finale. En wellicht wordt hij wel De Nationale Voorleeskampioen 2023!

De elf kandidaten bestaande uit acht jongens en drie meisjes, werden aangemoedigd door hun supporters, om de beurt door presentator Marinka Wijngaarden naar voren gehaald en kort aan het publiek voorgesteld. Vervolgens las iedere kandidaat een fragment voor uit een zelfgekozen boek. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact van de voorlezer met het publiek was belangrijk. Na een spannend kwartiertje, werd het verlossende woord door juryvoorzitter gesproken.

Achraf las een fragment voor uit het boek Altijd bijten de buren van Paul van Loon. De jury vond dat Achraf in een mooi tempo voorlas, een goede intonatie had en het publiek helemaal mee nam in het verhaal. Achraf zal één van de deelnemers zijn aan de provinciale finale die op 19 april gehouden zal worden in Assen te Podium Zuidhaeg.

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

Tekst Biblionet/ foto Mi Kee vd Bor (RTV Meppel)