Nieuws

38 Gedenkstenen onthuld in de Indische buurt Meppel

Gedenkstenen (struikelstenen) liggen in Meppel voor huizen waar de Joodse Oorlogsslachtoffers woonden die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. De Stichting Gedenkstenen Meppel heeft als doel om de herinnering aan die slachtoffers levend te houden.

In Meppel lagen tot deze week 88 gedenkstenen. Deze week heeft de Stichting hieraan er 38 toegevoegd in de Indische buurt. Het streven is dat er in Meppel uiteindelijk 248 gedenkstenen komen te liggen. Dus nog 122 te gaan. De planning is dat aantal in 2023 toe te voegen.

De op 16 november gelegde stenen werden op 23 november, in bijzijn van nazaten van Joodse slachtoffers, officieel onthuld. Belangstellenden kwamen rond het middaguur bij elkaar in het buurthuis aan de Ambonstraat. Daar werden ze toegesproken door wethouder Jeannet Bos en bestuurslid Nico Sieffers van de Stichting Gedenkstenen Meppel. Vanuit het buurthuis werd daarna een route gelopen langs alle stenen.

Tijdens de onthulling spraken diverse nabestaanden een in memoriam uit voor vermoorde familieleden. Daarnaast sprak de heer Cyklik bij Ambonstraat 14 voor de onthulling het kaddiesj uit. Na afloop was er gelegenheid in het buurhuis met elkaar van gedachten te wisselen.

RTV Meppel/ foto Eline Dik