Regio

10 november Dag van de Mantelzorg

Welzijn Mensenwerk nodigt de mantelzorgers uit Westerveld uit voor twee bijeenkomsten: een inhoudelijke bijeenkomst “Goed voorbereid de laatste levensfase in” en een bijeenkomst om elkaar te ontmoeten, te kletsen en ervaringen delen. Deze bijeenkomsten worden georganiseerd in het kader van de Dag van de Mantelzorg op 10 november. Mantelzorgers zijn mensen die onbetaald en vaak langdurig zorgen voor familie of vrienden. Dat is belangrijk werk en daarom is het goed dat er aandacht voor is en dat de mantelzorgers goed worden ondersteund. In Westerveld biedt Welzijn MensenWerk het hele jaar door die ondersteuning.

Ben ik een mantelzorger?
Mantelzorg is vaak geen keuze. Het overkomt mensen dat een familielid of een vriend hulp en ondersteuning nodig heeft. Bijvoorbeeld als een kind langdurig ziek is, of een van de bejaarde ouders. Dan zijn er zorgtaken, naast het normale leven van werk, gezin en andere bezigheden. Die mensen zijn soms verrast dat ze mantelzorger worden genoemd: Ik? Ben ik een mantelzorger? Het is immers iets wat ze doen omdat het op hun pad komt. Welzijn Mensenwerk roept die mensen op om zich aan te melden voor ondersteuning. De mantelzorgzorg kan immers niet worden gemist en dat kan best zwaar wegen.

De laatste levensfase
Ook als mensen erg ziek zijn, is de laatste levensfase soms een onderwerp waar mensen liever niet over spreken. In de online-bijeenkomst “Goed voorbereid de laatste levensfase in” wordt er juist wél over gepraat: een mantelzorger zal vertellen over de eigen ervaringen en er wordt inhoudelijke informatie gedeeld door een uitvaartverzorger en een maatschappelijk werker/ mantelzorgconsulent. En natuurlijk mogen de deelnemers ook hun eigen vragen stellen en vertellen over hun ervaring en ideeën. Deze bijeenkomst is online (via MS teams) zodat mantelzorgers die eigenlijk niet van huis kunnen, toch mee kunnen doen.

Ontmoeten, kletsen en ervaringen delen
Mantelzorgers doen hun werk vaak alleen, in hun gezin of thuis bij een vriend. Dan is het extra fijn om even iets leuks te doen. Liefst samen met mensen die dezelfde dingen meemaken. Daarom wordt er een bijeenkomst georganiseerd met een ontspannend programma. Dat wordt deels verzorgd door Johan Veenstra. Hij vertelt humoristische en ontroerende verhalen in streektaal. Naast Johan zijn de deelnemers de hoofdpersonen van deze bijeenkomst: er is tijd om lekker te kletsen, een serieus gesprek mag ook en er is een hapje en drankje.

Mantelzorgers uit Westerveld kunnen zich aanmelden
De bijeenkomst over de laatste levensfase vindt plaats op 8 november 2023, van 19.30 tot 21.00 uur.
Ontmoeten, kletsen en ervaringen delen is op 10 november 2023, van 14.00 tot 16.00 uur in De Veldkei in Havelte.
Mantelzorgers kunnen zich tot 6 november aanmelden bij m.metselaar@welzijnmw.nl. Marian is telefonisch bereikbaar voor informatie via 06-51155379

WelzijnMensenwerk/ foto shutterstock