Nieuws

Zkh Meppel in beeld als opvanglocatie vluchtelingen Oekraïne

Het ziekenhuis in Meppel is in beeld als mogelijke opvang voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat bevestigt Isala na meldingen vanuit de veiligheidsregio.

Verschillende gemeenten in Drenthe maken zich momenteel op voor de verwachte stroom van vluchtelingen uit Oekraïne. Zo heeft gemeente Midden-Drenthe een onderzoek gestart naar mogelijke opvanglocaties. In Meppel wordt gekeken naar het Isala-ziekenhuis. Dat staat vanaf 18 maart leeg, omdat het ziekenhuis verhuisd naar een gloednieuw pand tegenover de huidige locatie. “Er zijn gesprekken met de gemeente Meppel”, zegt Isala-bestuurder Rob Dillmann. “Het zijn oriënterende gesprekken. Het initiatief ligt op dit moment niet bij ons, maar bij de gemeente.”

Woordvoering van de gemeente Meppel geeft aan dat het een te vroeg stadium is om hierover uitspraken te doen. Zij noemen het erg pril.

Politiek Meppel ondersteunt plan
Vanuit de gemeenteraad kwamen de laatste weken al meerdere vragen aan de burgemeester. Momenteel ligt in Meppel een rondvaartboot waarop zo’n 90 vluchtelingen gehuisvest zijn. Het is een noodopvang om de grote drukte bij het AZC in Ter Apel iets te verlichten. De boot gaan in april terug naar de reder, de raadsleden willen dat het college daarom een andere oplossing zoekt voor deze groep. “En daar komt de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne nu bovenop”, zegt De Vlieg. “Het oude ziekenhuis is door mij en andere raadsleden geopperd. Het is een grote locatie en beschikt al over goede badkamers, keukens en toiletten. Daarom is dit wellicht een goede optie, waar andere leegstaande panden dat niet zijn. En met de goede aankleding valt er best iets gezelligs van te maken.”

“Dit pand komt leeg te staan, dus waarom niet?”, vult raadslid Jeannet Bos van D66 aan. “Ik woonde in 1990 in Koeweit toen Irak daar binnenviel en weet dus goed hoe het is als er bommen vallen en tanks door de straten rollen. Wat mij betreft komen alle Oekraïners deze kant op, want dat is echt vreselijk om mee te maken. In Meppel worden de patiënten 18 maart verhuisd naar een gloednieuw ziekenhuis. Dan komt het oude pand leeg te staan, dus waarom zouden we het niet als opvang gaan gebruiken?. Het zijn nog steeds erg bruikbare ruimtes en dan krijgt het ook geen kans om te verpauperen. We moeten in zo’n crisis alles doen wat we kunnen.”

Ook Xander Topma van de SP vindt het een goed plan. “Als het ziekenhuis geschikt blijkt, is dit plan hartstikke mooi. We hebben met de opvangboot bewezen dat Meppel wil en kan bijdragen met goede opvang. Laten we dan proactief op de verwachtte stroom van vluchtelingen inspelen. Want iedereen kan bedenken dat die vluchtelingen eraan komen.”

“Geen enkele discussie”, zegt ook Eduard Annen namens coalitiepartij Sterk Meppel. “Als wij mensen kunnen helpen die in een vreselijke situatie zitten, moeten we dat doen. Als het ziekenhuis een vertrouwde en veilige plek is voor deze mensen moeten we ze daar opvangen. Gewoon doen als het aan ons ligt.”

Foto Googlestreetview