Nieuws

Winter verdreven met warmterecord

De afgelopen dagen werd er drastisch een einde gemaakt aan het bewind van koning winter. Dinsdag was er zelfs sprake van de warmste 23 januari ooit gemeten. Een datum warmtrecord. De temperatuur steeg aan het beging van de nacht naar 13,4 graden en daarmee was het oude datum-warmterecord van 12,0 graden voor 23 januari gebroken. Dit werd gemeten in 1971.

Woensdagnacht was het zacht met temperaturen van 10 tot ruim 13 graden, maar inmiddels is de temperatuur iets gedaald en de recordwaarden voor 24 januari staan juist hoger. In 2018 werd het op uitgebreide schaal in het land 14 graden. In De Bilt werd het zes jaar geleden 14,4 graden. Een nieuw datum-warmterecord zit er dan ook niet in. 

Door klimaatverandering wordt koud winterweer steeds zeldzamer in ons land. Daardoor worden tegenwoordig in de wintermaanden bijna geen kouderecords meer gebroken. Na 1997 is het in De Bilt nooit meer tot een kouderecord gekomen in de maand januari. De warmterecords van januari staan juist op naam van veel recente jaren.

Cheryl Groen (bron Weeronline.nl)/ foto Leo de Harder (RTV Meppel)