Nieuws

Willem Kel en Carla de Leeuw ter nagedachtenis:

“Mijn liefste is van mij en ik ben van hem’ 30 september 2022 Is het 80 jaar geleden dat Willem Kel en Carla de Leeuw zijn vermoord in Auschwitz. De liefde tussen Willem en Carla en de tragische afloop is inmiddels bekend en heeft meerdere malen in de krant gestaan.

Echter, op 10 juni 2022 ontvangt Willem Kel postuum het Mobilisatie-Oorlogskruis uit handen van Luitenant-Kolonel B.T.J. Kuipers, Commandant 45e Pantser Infanterie Bataljon “Regiment Infanterie Oranje Gelderland”. De uitreiking vindt plaats in Kamp Westerbork.

Daar in Westerbork is de plek waar Willem en Carla hand in hand weg zijn gegaan en onbewust afscheid hebben genomen van het leven. Rond 15 juni a.s. wordt er ter nagedachtenis een struikelsteen “Stolpersteine” voor Willem Kel geplaatst in de Ambonstraat 15 te Meppel.

De afgelopen 2 jaar is Henk Spraakman met collega’s bezig geweest met een reconstructie van de laatste levensjaren van Willem en Carla. Dit hebben zij gedaan aan de hand van foto’s, artikelen, en documenten. Daarnaast kregen zij inzage in een zakboekje uit 1940 van Willem Kel. De reconstructie hebben zij geschreven ter nagedachtenis van hen beiden, nu bijna 80 jaar geleden vermoord en verdwenen.

Willem Kel is een oudoom en broer van Oma Hendrika Spraakman-Kel van Henk Spraakman

Foto Westerbork foto