Nieuws

Wildplassen Meppel “kampioen” van Drenthe

Wildplassen is weer helemaal in de mode. In onze provincie is er vorig jaar sprake van bijna een verdriedubbeling. Twee jaar geleden werden er nog geen honderd boetes uitgeschreven voor wildplassen en -poepen. Vorig jaar ging het om 284 boetes.

Vooral in de gemeente Meppel lijkt wildplassen een nieuwe rage. 203 van de 284 wildplasboetes komen uit deze gemeente. In 2021 ging het nog om 41 bekeurde wildplassers. Bijna een vervijfvoudiging dus. Dat blijkt uit cijfers van het CJIB, dat de boetes voor de overheid int. Ook in de gemeente Emmen gaat het om een aanzienlijke stijging van het aantal boetes voor wildplassen: van 5 naar 18.

Landelijke stijging
In heel het land is er een forse stijging. Er zijn vorig jaar 10.359 meer boetes uitgeschreven voor wildplassen dan twee jaar geleden. Dat is een stijging van 169 procent. In Drenthe is de stijging 187 procent. De provincie Gelderland spant de kroon met een stijging van 288 procent.

De gemeente Meppel is met een vervijfvoudiging een absolute uitschieter in de provincie, maar landelijk zijn er nog extremere gevallen. De gemeente Hilversum bijvoorbeeld, waar dertien keer zo vaak is geĆ¼rineerd in het openbaar. Maar procentueel gezien loopt het in Kampen alle spuigaten uit. Daar is sprake van een stijging van 4200 procent: van 1 twee jaar geleden naar 43 vorig jaar.

Een boete voor wildplassen kost 140 euro. In Drenthe is het afgelopen jaar voor bijna 42.000 euro aan wildplasboetes opgelegd. Landelijk gaat het om bijna 2,5 miljoen euro.

Einde lockdowns
Een verklaring zit hem in corona. Vorig jaar werd halverwege januari de laatste lockdown opgeheven. En dus konden we weer meer naar buiten. Horecagelegenheden gingen weer open.

Het aantal bekeuringen voor wildplassen is vorig jaar dan ook weer aardig gelijk met het aantal van voor corona. In 2019 waren er zelfs nog iets meer bekeuringen voor wildplassen in Drenthe dan vorig jaar.

Tekst Stefan Klomp (RTV Drenthe) Foto Shutterstock