Regio

Westerveldvoorelkaar ondersteunt mantelzorgers

Op 10 november is het voor de 17e keer de Dag van de Mantelzorg. Om de 6000 mantelzorgers in de gemeente Westerveld extra te ondersteunen is er de website Westerveldvoorelkaar.nl. Deze staat in de week van 8 tot 15 november met de campagne Heel Westerveld Helpt in het teken van ondersteuning bij mantelzorg. De campagneweek wordt georganiseerd in samenwerking met Welzijn MensenWerk en het Contactpunt Mantelzorg Westerveld.

Het werk dat mantelzorgers doen vindt vaak plaats achter de voordeur. Ze zorgen belangeloos voor hun naaste. 20% van de mantelzorgers zorgt zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Omdat mantelzorg vaak gecombineerd wordt met een betaalde baan en andere werkzaamheden is het risico op overbelasting aanwezig. Hulp vragen doen mantelzorgers vaak niet snel, terwijl ondersteuning én waardering juist belangrijk is om het vol te houden.

Met de campagne Heel Westerveld Helpt worden mantelzorgers aangemoedigd om hulp te vragen. Bijvoorbeeld bij klusjes in en rondom huis of om even weg te kunnen ter ontspanning. Ook aan inwoners van Westerveld is er een oproep. Doe in de week van 8 tot 15 november bij een mantelzorger in de buurt vrijblijvend een klusje. Bijvoorbeeld een paar uurtjes toezicht houden bij de buurman die dementerend is, een pan soep maken, onkruid wieden of boodschappen doen.

Hulp vragen of hulp aanbieden kan door een oproep te plaatsen op de website van het vrijwilligersplatform www.westerveldvoorelkaar.nl. Of er kan gereageerd worden op een hulpvraag geplaatst door een mantelzorger. Lukt het niet via het platform dan staat het team van Westerveldvoorelkaar op maandag, woensdag en vrijdag klaar via tel.nr. 085-2731427.

Foto Shutterstock