Nieuws

We moeten eerlijker kijken naar de wereld,

voordat we alles omgooien!

Martijn Hoekman, is student en inwoner Nijeveense Bovenboer (Meppel) En is het jongste lid van de Werkgroep Warmtetransitie. Hij vertelt hoe hij aankijkt tegen de warmtetransitie in Meppel.

Hij is 22 jaar en woont bij zijn ouders in Nijeveense Bovenboer, in Meppel. Na drieënhalf jaar is hij afgestudeerd in Spatial Planning and Design (ruimtelijke ordening) aan Rijksuniversiteit Groningen. Het onderwerp van zijn afstudeerscriptie was ‘Duurzaamheid en hoe bewoners daarop reageren’. Martijn Hoekman is inwoner en toekomstig woningbezitter van Gemeente Meppel en het jongste lid van de Werkgroep Warmtetransitie.

“Ik vind het een aardig ambitieus plan”, zegt Martijn als hij wordt gevraagd wat hij ervan vindt dat Gemeente Meppel voor 2040 van het aardgas af wil zijn. “Als je kijkt hoeveel huizen er jaarlijks van het aardgas af moeten om de landelijke doelstelling van 2050 te halen, dan vind ik het ambitieus dat Meppel nog tien jaar eerder wil en nu pas begint. Ik vind het heel goed dát het gebeurt, maar je moet wel de logische momenten uitkiezen”.

Niet statisch
“In principe is 2040 haalbaar. Het ligt er maar aan hoe hoog de gemeente de lat legt; waar willen ze naar toe”. Martijn legt uit wat hij bedoelt: “Als je alleen warmtepompen wil, dan gaat 2040 wel lukken. De techniek van de warmtepomp is bekend en wordt nu al veelvuldig gebruikt, maar of het de beste optie is op lange termijn moet nog blijken. Maar wil je bijvoorbeeld wachten op waterstof, dan is het een heel ander verhaal. Ik ben van mening dat je niet te statisch moet zijn.

Eerlijk
Eigenlijk is Martijn een beetje sceptisch over de verduurzaming. “Ik ben wel van mening dat verduurzamen en de warmtetransitie nodig zijn. Maar voor zonnepanelen en windmolens zijn materialen nodig die best zeldzaam zijn en die van ver weg moeten komen. Enerzijds leveren ze ons heel veel op, anderzijds vind ik dat we ook moeten kijken naar wat voor schade het aanbrengt aan de natuur en andere zaken elders op de wereld.

Kostenplaatje
Naast flexibiliteit is er volgens Martijn nog een aandachtspunt in de warmtetransitie. “Het belangrijkste is: informeren. De meeste mensen vinden duurzaamheid best wel belangrijk. Maar de gemiddelde man is vooral praktisch ingesteld als het om verduurzaming gaat. Ze willen het wel doen, maar het moet niet te veel kosten. Als je het niet kunt betalen, wat is dan het nut? Toch is het in feite voor iedereen te doen. Daarom moet het kostenplaatje mee worden genomen in de plannen”.

Grondwaterpomp
Zelf wonen Martijn en zijn ouders in Nijeveense Bovenboer. “Het is eigenlijk één lange, grote straat met veel vrijstaande huizen en boerderijen die voor het merendeel tussen 1900 en 1950 gebouwd zijn. Mijn ouders hebben in 2005 een woonboerderij laten bouwen in authentieke stijl, maar helemaal aardgasvrij. Er zit een grondwaterpomp in die tot 75 meter diep gaat. Later hebben ze ook nog zonnepanelen gelegd op het dak van de schuur. Het huis is goed geïsoleerd en er zit vloerverwarming in. In de zomer wordt het water gekoeld in de grond en heb je een koel huis. In de winter is de grond relatief warm en hoef je maar weinig bij te verwarmen.

Foto Daan Prest