Ondernemend

Wat is oormijt bij je hond en hoe voorkom je het?

Commerciƫle partnerbijdrage

Oormijt kan voorkomen bij verschillende diersoorten. Vooral bij honden en katten merken we het vaak het meest, aangezien we deze dieren natuurlijk als huisdier houden. In het geval van een hond is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je het op de juiste manier behandeld. Je hond zal hier anders namelijk ontzettend veel last van kunnen hebben en dat wil je natuurlijk ten koste van alles proberen te voorkomen. Speciaal daarom vertellen we je in dit artikel niet alleen wat oormijt hond is, maar ook hoe je het kunt voorkomen en mocht het wel zo zijn dat je hond het heeft, hoe je het kunt behandelen.

Wat is oormijt?
Oormijt is als het ware een soort parasiet die in het oor van je hond gaat zitten er ervoor zorgt dat je hond extra oorsmeer produceert, wat vaker schudt met de kop, maar ook extra krabt aan zijn oren. Heb je een grote hond, dan is ook de geur die hiermee gepaard gaat niet heel erg prettig. Kortom, allerlei verschillende symptomen, waaraan jij kunt herkennen dat je hond oormijt heeft. Tijd dus om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Oormijt is namelijk niet alleen vervelend voor je hond, maar ook voor jezelf.

Hoe ontstaat oormijt?
Oormijt is een schimmelinfectie in het oor van je hond. Deze infectie wordt veroorzaakt door een gist of een schimmel die in aanraking komt met het oor van je trouwe viervoeter. Deze gist of schimmel kan bijvoorbeeld in de oren van je hond komen door contact met andere honden of door in aanraking te komen met vuil of water. Oormijt is een veel voorkomende infectie bij honden en kan erg pijnlijk zijn. Gelukkig is oormijt meestal makkelijk te behandelen met antibiotica of antischimmelmiddelen. Gelukkig is het niet zo heftig als giardia hond, want mocht je hond dat hebben opgelopen, dan is het zaak zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Hoe herken je oormijt?
De meeste aandoeningen bij honden zijn eenvoudig te herkennen. Blaasontsteking hond merk je bijvoorbeeld doordat je hond vaak plast, maar hoe zit dit met oormijt? De meest voorkomende symptomen van oormijt bij honden zijn jeuk en irritatie aan de oren. Dit kan leiden tot veel krabben en bijten aan de oren, wat weer kan leiden tot roodheid, zwelling en ontsteking. In het meest ernstige geval kan oormijt leiden tot een abces of trommelvliesontsteking. Dat wil je natuurlijk ten koste van alles voorkomen.

Hoe kun je oormijt bij je hond behandelen?
Oormijt bij je hond is gelukkig relatief eenvoudig te behandelen. Vaak krijg je hond een anti schimmel zalf voorgeschreven van de dierenarts, waarna het vaak binnen enkele dagen minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Daarnaast is het belangrijk dat je de oren van je hond ook in de toekomst goed schoonmaakt, zodat je de kans op herhaling verkleind. We kunnen je namelijk verzekeren dat het echt geen pretjes is. Belangrijk dus om hier in vervolg goed op te letten.