Vrijdag opnieuw regionaal een witte wereld

Vrijdag hebben we opnieuw te maken met sneeuwval. Eerst sneeuw het vooral in het noorden en noordoosten van het land, maar in de loop van de middag en vanavond weer op grotere schaal. De avondspits zal hier hinder van ondervinden!

Ook vrijdagmiddag blijft het in het noorden en noordoosten sneeuwen en dan kan op grotere schaal een sneeuwdek van 2-4 centimeter ontstaan. Plaatselijk kan het sneeuwdek verder aangroeien tot boven 5 cm. In de loop van de middag breidt de sneeuwval zich vanuit het noorden verder uit over het land. Daarbij steekt ook een koude noordenwind op.

Tijdens de avondspits en aan het begin van de avond zal het op grote schaal sneeuwen in het noorden, midden en oosten van het land. Hierdoor is kans op verkeershinder en een wit landschap. In het zuidoosten valt eerst regen bij +10 graden, maar daalt de temperatuur flink en volgt natte sneeuw en regen.

Grootschalige gladheid
Vanavond wordt het in het westen snel droog en later ook in het oosten van het land. Lokaal kan nog een enkele sneeuwbui voorkomen. Doordat het opklaart zal de temperatuur snel dalen en later in de avond en vannacht vriest het op grote schaal. Op grote schaal kan het glad worden door bevriezing. Vooral op plaatsen waar niet gestrooid wordt zoals op de stoep, in parken en woonwijken kan het spekglad worden.

Matthijs van der Linden – Weeronline/ foto RTV Meppel