Vooral in het noorden kans op een sneeuwdek

Het is afgelopen dagen op meerdere plekken in het land tijdelijk wit geweest. Vanavond, vannacht en vooral morgen volgt opnieuw sneeuw. Vooral in Groningen, Friesland en Drenthe kan een sneeuwdek ontstaan.

Vanmiddag trekt een neerslaggebied vanuit het zuidwesten over het land. In de zuidelijke helft valt regen bij temperaturen ruim boven nul. Langs de grens met België en in de zuidelijke helft van Limburg kan het kwik eind van de middag en vanavond zelfs oplopen naar 8 tot 10 graden.

Sneeuwkansen vooral voor Noord-Nederland
Ten noorden van de lijn Amsterdam – Arnhem kan vanaf de avondspits naast regen ook kletsnatte sneeuw vallen. Voor 19:00 uur zal het waarschijnlijk nergens wit worden.

Na 19:00 uur neemt de kans dat het regionaal een beetje begint te blijven liggen toe. In eerste instantie is de kans het grootst in Flevoland, Noord-Gelderland en Overijssel. Naarmate de avond vordert stijgt het kwik in deze gebieden iets en gaat neerslag weer wat meer in regen over.

In de tweede helft van de avond valt vooral nog (natte) sneeuw in Friesland, Groningen en Drenthe, de Kop van Noord-Holland en op de Waddeneilanden bij temperaturen rond het vriespunt.

Ook vannacht en een deel van vrijdagochtend valt in deze regio’s (natte) sneeuw. Waarschijnlijk blijft de sneeuw het beste liggen in de zuidoostelijke helft van Friesland, het zuiden en oosten van Groningen en grote delen van Drenthe. Regionaal kan daar morgenochtend zo’n 4 centimeter sneeuw liggen op de grasvelden.

Vrijdagmiddag op veel meer plaatsen sneeuw
In de loop van vrijdagmiddag en -avond trekt een nieuw gebied met (natte) sneeuw over het noorden, midden en oosten van het land. Ten zuiden van de lijn Zandvoort – Eindhoven zullen ook op veel plaatsen vlokken te zien zijn, maar de kans dat hier iets van blijft liggen is uiterst klein.

In de late avond en nacht naar zaterdag wordt het droog en klaart het op. Het gaat op grote schaal vriezen met minima rond het vriespunt vlak aan zee tot zo’n -5 plaatselijk in het binnenland. Naast gladheid door sneeuw(resten) kan het op wegen die niet worden gestrooid op veel plekken glad worden door bevriezing van natte weggedeelten.

Tekst Johnny Willemsen – Weeronline/ Foto Shutterstock