Gemeente

Vlaginstructie Nederlandse vlag

Maandag 16 augustus hangen we de Nederlandse driekleur uit ter nagedachtenis aan het formele einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Andere jaren hangen we de vlag uit op 15 augustus, maar deze datum valt dit jaar op een zondag. Dan gaan we uit van 16 augustus.

Regels
Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. U mag als burger, bedrijf of organisatie op alle dagen van het jaar de vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen de instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Vlag én wimpel
Op gebouwen van de Rijksoverheid hangen we de vlag én wimpel uit op Koningsdag en op de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje.

Uitgebreid of beperkt
De vlaginstructie maakt verschil tussen de vlag uithangen op alle Rijksgebouwen of een aantal gebouwen. Dit heet uitgebreid vlaggen (UV) en beperkt vlaggen (BV). Bij uitgebreid vlaggen wordt de vlag vanaf alle gebouwen van de Rijksoverheid uitgehangen. Bij beperkt vlaggen gaat de vlag alleen op enkele gebouwen van de Rijksoverheid uit op Koninkrijksdag en op de verjaardagen van prinses Beatrix, koningin Maxima en prinses Catharina-Amalia.

Vlaggen Meppel-vlag
Tussen zonsopgang en -ondergang tijdens de feestweek in Nijeveen, het Grachtenfestival in Meppel, de Donderdag Meppeldagen en op 13 april (bevrijding Meppel) en 5 november (Meppel stadsrechten).

Meer informatie www.rijksoverheid.nl

Data waarop u kunt vlaggen
Op onderstaande dagen hangt de Nederlandse vlag uit op rijksgebouwen. Als de dagen op een zondag of christelijke feestdag vallen, geldt de datum tussen de haakjes.
– 31 januari (1 februari):
verjaardag prinses Beatrix (BV)
– 13 april:
bevrijding van Meppel
– 27 april (26 april):
Koningsdag, verjaardag koning Willem-Alexander (UV)
– 4 mei:
Dodenherdenking, vlag halfstok, van 18.00 uur tot zonsondergang (UV)
– 5 mei:
Bevrijdingsdag (UV)
– 17 mei (18 mei):
verjaardag koningin Máxima (BV)
– laatste zaterdag in juni:
Veteranendag (UV)
– 15 augustus (16 augustus):
formeel einde Tweede Wereldoorlog (UV)
– derde dinsdag van september:
Prinsjesdag (alleen in Den Haag) (UV)
– 7 december (8 december):
verjaardag prinses Catharina-Amalia (BV)
– 15 december (16 december):
Koninkrijksdag (BV)