Nieuws

Verbouwing Ogterop ca 2 miljoen duurder dan gepland

De verbouwing van schouwburg Ogterop in Meppel valt iets meer dan 2 miljoen euro duurder uit. De gemeente gaat nu uit van 23,4 miljoen euro.

“Wat ons betreft blijft het hier ook bij”, zegt Eduard Annen namens Sterk Meppel, de grootste partij in de gemeenteraad. “Als het weer duurder uitvalt, moet er maar naar de inkomsten gekeken worden.” Dan wil Sterk Meppel niet nogmaals extra geld uittrekken hiervoor. Wethouder Jeannet Bos liever ook niet. “Het is altijd onze bedoeling geweest om er geen extra geld aan uit te geven.”

De schouwburg is op en staat aan de vooravond van een grote verbouwing. Na de zomer wordt het laatste seizoen van Ogterop in haar huidige vorm. Daarna verandert alles. Alleen de grote zaal blijft behouden, de rest wordt gesloopt voor nieuwbouw. Oorspronkelijk werden de kosten geschat op 18 miljoen euro, maar later zijn die bijgesteld op 21 miljoen. Nu komt daar een kleine 2 miljoen euro bij.

Bijna alle andere fracties zijn het erover eens het bij deze 23 miljoen euro te houden. Alleen de ChristenUnie denkt er anders over. “Wij waren het al niet eens met de oorspronkelijke 18 miljoen euro”, zegt fractievoorzitter Gert Stam.

Bijdrage van derden

Van de volledige verbouwing wil de gemeente dat 1,1 miljoen euro vanuit externe partijen komt. Alle partijen, ook ChristenUnie, willen dat wethouder Jeannet Bos daar ambitieuzer in is. Een bedrag noemen ze niet, maar ze willen dat de gemeente zich inspant tot een ‘substantiële verhoging’.

Eerder debatteerde de gemeenteraad hier ook al over. Toen wilde een deel van de raad dat er 5 miljoen euro opgehaald werd door derden. Dat achtte de wethouder toen niet realistisch en nu kan ze nog steeds niet garanderen dat 5 miljoen euro wordt opgehaald. Zij vindt een kleine 3 miljoen euro ambitieus. “We zullen ons tot het uiterste inspannen om een hogere bijdrage te krijgen”, zegt Bos.

In 2027 moet de verbouwing van Ogterop klaar zijn.

Stefan Klomp (RTV Drenthe)