Nieuws

Van luiers tot het mascottepak FC Emmen: Stomerij Meinen stopt

In de Hoofdstraat 26 in Meppel zijn al heel wat vreemde dingen door de handen van Otto Meinen gegaan. Het mascottepak van FC Emmen, honderden wasbare luiers en gordijnen uit het gemeentehuis van Breukelen bijvoorbeeld.

Maar binnenkort houdt het op. Stomerij Meinen houdt op met bestaan, nadat het sinds 1957 in Meppel zit. De stomerij gaat verhuizen naar IJsselmuiden. Vandaag is de laatste dag. De deur aan de Hoofdstraat gaat vandaag voorgoed op slot. De achteringang, aan de Grote Akkerstraat, blijft nog open tot 1 april.

“Toen in 1957 mijn vader hier begon, werden er nog veel pakken gedragen. Droegen onderwijzers een pak voor de klas”, vertelt de 62-jarige Otto. Tegenwoordig worden pakken nauwelijks meer gedragen, zien Otto en zijn vrouw Joke. Klanten komen nog wel binnen met grotere orders. Matrassen of gordijnen bijvoorbeeld. Daar zijn grotere machines voor nodig. Maar het ontbreekt daarvoor aan ruimte in de Hoofdstraat in Meppel.

Grote opdrachten
Otto zegt dat Stomerij Meinen ook steeds minder een stomerij is geworden. “Het wordt steeds meer een wasserij.” En bij een wasserij hoort ook een drogerij. Alleen de ruimte om te drogen is ook niet aanwezig. Dat werd ook goed duidelijk tijdens een wel hele grote en bijzondere opdracht.

Nappy’s.nl, een webshop in wasbare luiers gevestigd in Meppel, klopte in 2020 bij de stomerij aan. Of er even 500 à 600 wasbare luiers gewassen kunnen worden. Otto zou Otto niet zijn om, gastvrij als hij is, daar volmondig ‘ja’ op te antwoorden. Maar ja, en dan. Vijf keer moesten ze in de was. En ze mochten niet in de machines drogen. Dus loopt Otto even naar een andere winkel in Meppel en komt hij terug met zestig, misschien wel tachtig meter aan waslijnen. Iedere luier krijgt een plekje om te drogen. Het gevolg: de hele winkel, begane grond én bovenverdieping verandert in een doolhof van hangende luiers.

Marketing
Dit soort grote en vreemde opdrachten komen regelmatig binnen in de stomerij. Zo is er onder meer een samenwerking met mascottepakken.com uit Zwolle. Otto: “Ik heb hier wel een vliegtuig van KLM gehad en ook de pakken van mascottes van FC Emmen en Walibi worden hier gewassen.”

En daar houdt het niet op. Met TVM in Hoogeveen en via een bedrijf in Havelte is er weer een samenwerking met Vereniging Hendrick de Keyser. De vereniging heeft meer dan vierhonderd historische gebouwen in heel Nederland in beheer. En zo komen er wel eens gordijnen van kastelen of van het gemeentehuis uit 1675 van de voormalige Breukelen binnen.

“Ik denk dat de verhouding van dit soort grote opdrachten en particulieren 50-50 is”, zegt Otto. Zijn vrouw reageert: “Dat is goed. Want dan zijn we ook niet seizoensgebonden. Het loopt het hele jaar storm.” Meerdere grote opdrachten komen ook nog eens uit de hoed van zoon Matthijs. Otto: “Die heeft een economische achtergrond. Hij heeft marketing en sales gestudeerd.”

Matthijs is aan het familiebedrijf verbonden. Joke: “Vanaf zijn veertiende is hij hier al betrokken. Hij begon hier als zaterdagbijbaantje,” Otto en Joke gaan na 1 april met pensioen. “Voor ons wordt het een beetje rustiger”, zegt Otto, die nog wel in de branche blijft werken. “Ik ben benaderd door de vakvereniging. Dat is iets heel anders dan al die 40 jaar dat ik hier heb gewerkt. Je houdt wel verbinding met de branche. Dat vind ik heel erg leuk.”

IJsselmuiden
De stomerij gaat verder in IJsselmuiden. Het pand aan de Hoofdstraat is verkocht. Dat ging allemaal heel snel, weet Otto. “In oktober stond een belegger hier aan de deur. Hij had interesse in het pand. Noem maar een bedrag, zei hij. Diezelfde middag was het al helemaal rond.” De nieuwe eigenaar gaat het pand opknippen. Aan de Hoofdstraat blijft er ruimte voor een winkel, de ingang aan de achterkant verandert in een ingang naar appartementen die in het pand komen.

Voor Otto betekent de verkoop een zoektocht naar iets anders. Verder gaan op een industrieterrein in Meppel blijkt te duur. Hij komt uit bij een ander familiebedrijf, De Blekerij in IJsselmuiden. Daar worden de werkzaamheden voortgezet. Toch blijft de naam Meinen in Meppel. In de Op=Op Voordeelshop, tegenover de zaak, komt een ophaal- en brengpunt voor de stomerij.

Kaart
Toch gaat Otto Meppel wel missen. “Meppel heeft stadse allures met toch een beetje die dorpse kneuterigheid. Mensen kennen elkaar nog hier.” Hij loopt even de trap op en vertelt ondertussen dat er net een collega-ondernemer al een fles wijn kwam brengen. En hij haalt een kaart op van boven die hij van een klant heeft gekregen, die hij vol trots laat zien.

“Via sociale media schrijven ook heel veel klanten dat ze ons gaan missen. Wij gaan de klanten ook missen”, zegt Otto. “Maar er komt gewoon een keer een tijd. Voor mijn gevoel is die tijd af en toe te vroeg gekomen. Ik word nog maar 63 zometeen. Maar de mogelijkheid diende zich aan om nu al afscheid te nemen.”

Tekst en foto: RTV Drenthe