Evenementen

Van der Linde vol gas voor de volgende 50 jaar

De garage van Toyota-dealer Van der Linde op Blankenstein hangt vol met vlaggetjes, die de klanten zelf hebben opgehangen. Van der Linde bestaat namelijk vijftig jaar en dat wordt gevierd.

Zo’n 3500 klanten van Van der Linde hebben onlangs een glossy gekregen: de Linde. “In plaats van de bekende Linda”, lacht eigenaar Marc-Jan van der Linde. Aan de glossy zit een vlag. Als de klanten die komen ophangen, krijgen ze een cadeautje. Behalve een present, maken ze ook kans op een prijs.

“Als hoofdprijs mag je met de nieuwste Toyota Corolla Cross een weekend weg”, vertelt hij. “Dat is inclusief overnachting.” Andere prijzen zijn een luchtballonvaart en tien gratis wasbeurten bij Rial Carwash.
Officieel is in mei 1972 het contract getekend. Maar mede door de gevolgen van corona en de Russische invasie van Oekraïne, was het niet meteen een tijd om feest te vieren. “December is een echte feestmaand. Daarom pakken we nu groots uit.”

Nieuwbouw
“In januari pakken we de draad weer op en gaan we vol gas voor de volgende vijftig jaar.” Dat gaat gepaard met nieuwbouw. In januari begint de bouw van een nieuwe pand van 15 bij 25 meter. Deze komt achter de huidige garage. Het biedt ruimte voor een showroom, extra werkplekken en opslagruimte. “Tevens creëren we een fotostudio, om te zorgen dat onze occasions en nieuwe modellen optimaal op internet stralen. Het wordt een multifunctioneel gebouw.” Als alles volgens planning gaat, is het voor de zomer in gebruik.

Het nieuwe pand biedt ook ruimte voor de opslag van winterbanden. “In de oude garage op Kolderveen liggen er nog zo’n 300 sets. Maar het pand is verkocht.”

Op Kolderveen ligt de oorsprong van het familiebedrijf.
In 1964 begint Machiel van der Linde vanuit de schuur aan Kolderveen 39 met de verkoop en reparatie van auto’s. Dat groeit snel uit en in 1972 krijgt hij het dealerschap van Toyota. Ondertussen zijn ook de drie zoons van Machiel werkzaam in de garage, Roelof, Henk en Jan.

In 2005 nemen Marc-Jan en Marcel het stokje over van hun vader, respectievelijk Jan en Henk. Marc-Jan is de eigenaar van het bedrijf in Meppel, Marcel in Steenwijk.

Dorpsgarage
“Ik heb er nog wel even gewerkt”, weet Marc-Jan over Kolderveen. “Het was echt een dorpsgarage.” In 2000 volgt de verhuizing naar Meppel, naar Blankenstein. “Je bent dan meteen van alle moderniteiten voorzien. En tegelijk wil je ook de cultuur vanuit Kolderveen behouden.”

Die Kolderveense cultuur is nog steeds te merken bij Van der Linde. De meeste klanten herkent hij wel. “Soms zie ik iemand rijden en dan denk ik dat die al een tijd niet voor onderhoud langs is gekomen. Dan kijk ik daarna even op de computer en blijkt dat die in mijn vakantietijd is langsgekomen”, lacht hij.

Klanten kunnen de hele maand nog de vlag ophangen in de showroom op Blankenstein. Begin januari worden de winnaars bekendgemaakt.

Stefan Klomp