Regio

Vakantieweer Europa: hitte in Zuid-Europa

In Noord- en West- Europa is het de komende dagen wisselend zomerweer, terwijl in het Middellandse Zee gebied de zomer op volle toeren draait. Op sommige vakantiebestemmingen wordt het ronduit heet met maxima van 45 graden of zelfs meer.

De schoolvakantie in regio Zuid-Nederland gaat van start en vakantiegangers die in Nederland blijven kunnen, op een warme zaterdag na, rekenen op normaal Hollands zomerweer. Op sommige locaties in Zuid-Europa is het zo droog en heet dan men rekening moet houden met hitteprotocollen en bosbranden.

Uitzonderlijk heet in Italië en Iberisch Schiereiland
Wie naar Spanje, Portugal of Italië op vakantie gaat kan rekenen op zonnig en heet zomerweer. Vooral in de binnenlanden kan het bijzonder heet worden met middagwaarden van (ruim) 40 graden. Er zijn zelfs modelberekeningen die na het weekend in Zuid-Spanje temperaturen van 46 of 47 graden geven. Of het Europese hitterecord van 48,8 graden wordt verbroken is de vraag. In Italië wordt het op meerdere plaatsen 40 graden en zijn uitschieters naar 45 graden mogelijk. De hoogste maxima worden vaak op de eilanden Sardinië en Sicilië bereikt. In het noorden is het met middagwaarden van 30 tot 34 graden minder heet.

Aan de bekende costa’s en stranden in Portugal is het met maxima van 26 tot 30 graden een stuk aangenamer. Bovendien kunnen de strandgangers af en toe rekenen op een verkoelend briesje van zee. Ondanks de hitte krijgt het noordwesten van het Iberisch Schiereiland af en toe met enkele lichte buien te maken.

Naast de binnenlanden is het op de Canarische Eilanden en Balearen momenteel ook erg heet met maxima rond 35 graden op Tenerife en 34 graden op Mallorca. Na het weekend wordt het op de Canarische Eilanden wat aangenamer zomerweer, met maxima rond 29 graden. De zon schijnt deze dagen flink.

Tevens heet en zonovergoten in Griekenland en Turkije
Ook elders in het Middellandse Zeegebied is het heet. In Griekenland en Turkije stijgt het kwik op veel plaatsen naar 35 graden of meer. In de binnenlanden kan het makkelijk 40 graden worden. Dit weekend wordt het in de toeristische badplaats Antalya nog wat heter en kan de thermometer mogelijk 45 graden aangeven. Op de Griekse Eilanden komt af en toe een verfrissend briesje van zee te staan en wordt het met 30 tot 35 graden iets minder heet.

Warm zomerweer in Frankrijk en Duitsland, maar ook buien
In Duitsland en Frankrijk is het vrij warm met zomerse tot tropische temperaturen. Zo wordt het in Parijs dit weekend 25 of 26 graden en is het prima weer voor een stedentrip. In de Ardèche en aan de Côte d’Azur is het prachtig zomerweer met maxima rond 30 graden en flink wat zonneschijn. Volgende week wordt het vooral in het binnenland warmer. Naast wolken en zon komen dagelijks ook enkele onweersbuien voor.

In Berlijn is het komend weekend tijdelijk puffen en zweten met maxima tot wel 36 graden. Na het weekend wordt het hier een stuk minder heet. In Duitsland stijgt de temperatuur dan op grote schaal 25 tot 30 graden, alleen aan de noordkust is het met maxima van 20 tot 23 graden een stuk koeler.

Heerlijk buitenweer in de Alpen
Aanvankelijk hebben de Alpenlanden met stevige buien te maken, maar de komende tijd kunnen de vakantiegangers rekenen op prachtig weer. De zon is veel van de partij en de temperatuur loopt dit weekend flink op naar tropische waarden in de grote steden. Wie verkoeling zoekt kan hoger in de bergen terecht. Na het weekend blijft het prima zomerweer met veelal zomerse temperaturen. Dagelijks is ruimte voor de zon, maar er kunnen ook enkele regen- en onweersbuien tot ontwikkeling komen.

Wisselend en relatief koel in Scandinavië
In Noord-Europa is het vrij wisselvallig met dagelijks buien die overtrekken. Daarnaast zijn er ook droge perioden met zonneschijn. Komend weekend maken de Noorse fjorden kans op stevige buien en kan lokaal veel neerslag vallen. De maxima liggen hier veelal tussen 17 en 21 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten van Noorwegen. In Zuid-Zweden worden zomerse middagwaarden van 25 graden gehaald en in Stockholm stijgt het kwik naar 22 tot 24 graden. Voorlopig blijft het weerbeeld hier wisselend en aan de temperatuur verandert vooralsnog vrij weinig.

Floris Lafeber – Weeronline/ foto shutterstock