Nieuws

Uitwisseling Meppel – Bassano Romano!

De derdejaarsleerlingen van Stad & Esch Meppel hebben deze week de jaarlijkse uitwisseling met Italiaanse leerlingen uit Bassano Romano. De leerlingen uit Italië zijn nu in Meppel op bezoek.

Ook dit jaar staat het thema ‘duurzaamheid’ centraal. Om die reden bezochten de scholieren wethouder Van Ulzen. Robin van Ulzen werkt binnen de gemeente Meppel veel aan stadsbeleid (wonen, ruimtelijke ordening en binnenstad) en sprak daarover met de leerlingen. Hij legde uit hoe Meppel zich voorbereidt op een groene toekomst en hoe de gemeente bepaalde problemen wil oplossen.

“Dit project loopt al bijna tien jaar en de band tussen de beide scholen is dan ook erg sterk”, vertelt docent Robert Rosema van Stad & Esch. ,,Na een succesvolle week in Italië is nu de kans aan de Nederlandse leerlingen om hun gasten de  Nederlandse cultuur te laten proeven. Deze uitwisseling geeft leerlingen van deze leeftijd, 14-15 jaar oud, de kans om het leven te ervaren in een ander land. De Italiaanse leerlingen draaien hier mee in het gezin van hun directe partner. Het gewone Nederlandse leven dus. Zo ging dat ook in Italië. Een uitwisseling waar het hele gezin bij betrokken is”, vertelt Rosema.

Kennismaken met elkaars taal en cultuur staat op de eerste plaats. Zo staat er een wandeltocht in Amsterdam op het programma en wordt er een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum. In Giethoorn zullen de leerlingen het wereldberoemde dorp zelf kunnen bekijken. “De leerlingen leren tijdens deze excursie zichzelf beter kennen en leren over drempels heen te stappen. Het is een uitwisseling die de leerlingen altijd bij blijft. Ze krijgen meer zelfvertrouwen, hun Engels gaat vooruit én ze leren beter met tegenslagen om te gaan. Op meerdere fronten is dit project dus een groot succes. Sommigen houden er ook goede vriendschappen aan over. Zelfs ouders voelen zich erg betrokken met de andere ouders. Vakantiehuisjes worden gekocht en vakanties worden geboekt. Dit omdat er in twee weken een geweldige band is opgebouwd.”

Tekst/foto Stad@Esch