Nieuws

Uitreiking loffelijk getuigschrift aan jonge held

Donderdag reikte burgemeester Korteland, namens de Stichting Carnegie Heldenfonds, een herinneringsgeschenk en het loffelijk getuigschrift uit aan een jonge held uit de gemeente Meppel: Ivan Staal, dan 17 jaar. Het getuigschrift en het geschenk werden uitgereikt in aanwezigheid van de betrokkenen, familie van de betrokkenen, de (jeugd)brandweer en de politie. De bijeenkomstvondplaats in de raadzaal van het stadhuis.

Ruben van Dijk fietst in de nacht van 23 oktober vorig jaar terug naar huis van een feestje van korfbal, samen met twee vrienden. Rond half drie ‘s nachts komt hij frontaal in botsing met een tegemoetkomende fietser op een donker gedeelte van het fietspad tussen Meppel en Ruinerwold. Ruben wordt van zijn fiets gelanceerd. Hij landt vol op zijn hoofd. Het is ernstig. Levensbedreigend. Op dat moment komt ook Ivan Staal, dan 17 jaar, met zijn scooter aanrijden. Hij stapt af, belt 112 en begint meteen hulp te verlenen. Hij start met reanimatie. Ivan heeft dat geleerd

Hulpverlening komt ter plaatse en neemt het werk van Ivan over. Met spoed wordt Ruben naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Hij ligt tien dagen in coma. Er moeten meerdere zware operaties uitgevoerd worden. Het gaat nu weer goed met Ruben, een jaar na het ongeluk. Volledig hersteld is hij niet. “Er is eigenlijk weinig schade”, zegt Zwanny van Dijk, moeder van Ruben. . Ruben voetbalt weer en hij speelt weer korfbal. “We zijn blij hoever hij nu is.”

De stichting Carnegie Heldenfonds wil heldenmoed bevorderen. De stichting reikt reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. Ook mensen die met gevaar voor eigen lijf en goed het leven van een ander hebben gered, of dat geprobeerd hebben, komen voor een onderscheiding in aanmerking.

Cheryl Groen RTV Meppel/ foto Stefan Klomp (op de foto Ivan Staal, Ruben van Dijk en Burgemeester Richard Korteland van Meppel na de uitreiking)