Regio

Uitgaanscentrum De Klok Ruinerwold verdwijnt

“Het was een jachtveld” De bekende uitgaansgelegenheid De Klok in Ruinerwold sluit per 1 juni definitief de deuren. Eigenaren Leffert en Bertha Klok willen het rustiger aan gaan doen. Het pand is verkocht en de horecafunctie verdwijnt. Wat blijft zijn de vele herinneringen aan de roemruchte discotheek en kroeg.

“Als ondernemer heb je goede en minder goede tijden. En ook wij hebben het nodige meegemaakt”, zegt Bertha Klok. “Door het veranderende uitgaansleven en de vele regelgeving is een gezonde toekomst lastig.” Ook zoon Johan werkte in de zaak. Hij staat volledige achter de genomen beslissing. “Met het oog op de toekomst betekent dat investeren in het pand en extra personeel. En dat laatste, daar is moeilijk aan te komen. Bovendien zijn er overal veel evenementen bijgekomen. Het is een optelsom.” De familie organiseert geen afscheidsfeest.

Schaterlach
In de jaren ’80 groeide De Klok uit tot een begrip in de regio, om dat vele jaren te blijven. Wekelijks was het pand afgeladen met bezoekers uit de regio. Jan Smit, Jannes, André Hazes, Normaal en het lokale Titt’n trokken volle zalen. Ook zanger Henk Wijngaard bewaart goede herinneringen aan optredens in Ruinerwold. “Ik ken deze plek goed. Ik heb er vorig jaar nog opgetreden. Helaas zal dat de laatste keer zijn geweest. Na Takens in Balkbrug is dit de volgende die moet sluiten”, zegt Wijngaard.

“Het was altijd gezellig”, vervolgt de voormalig vrachtwagenchauffeur. “Elk feest was de zaal weer bomvol, dus ik ging via de achterdeur naar binnen. Daar was een klein artiestenkamertje waar ik me kon omkleden.” Of het een mooie locatie was? Met een schaterlach: “Geen idee, ik ben zanger he. Ik zie zo’n locatie eigenlijk nooit met daglicht.”

Suzy
De mooiste herinnering voor Wijngaard is een duet met een meisje. “Ik heb een liedje Hey Suzie, de bui is over. Tijdens dat liedje wijs ik altijd een meisje aan. Die benoem ik tot Suzie van die avond. Maar toen ik dat in De Klok deed, werd ze door vrienden zo op het podium gezet. Ze pakte dat enorm leuk op, en begon zo te dansen. Toen ik haar de microfoon gaf, zong ze het refrein. Dat vind ik typisch Ruinerwold, echt een heel leuk publiek. Jammer dat het boek nu gesloten is.”

“De Klok was vroeger écht een ding”, vertelt Lisanne Knipmeijer. De Meppelse fietste op zaterdagavond liever naar Ruinerwold dan naar de eigen binnenstad. “Juist dat dorpse maakte het uniek. Een leuke mix van mensen uit allemaal verschillende plaatsen, ontspannen en heel ongedwongen. En ze hadden altijd grote artiesten. Daar gingen we natuurlijk op af.” Er volgt een kleine lach en een knipoog, want onderweg ging er wel een klein flesje wijn mee. “Dus niet elk concert hebben we geheel meegemaakt.”

Lastpost
Ook uit Nijeveen kwam er wekelijks een grote groep jongeren. “De eerste keer was ik pas dertien jaar oud”, blikt Marleen Wassink-Bijker terug. Dat was ook meteen het unieke aan deze plek, vertelt zij. “Het was enorm veilig. Ouders hadden vertrouwen in De Klok. Rondom andere plekken, zoals Lord Nelson in Meppel, gingen wel eens verhalen over drugs of wapens in de ronde. Dat had je er niet, dit was veilig. Als jong meisje hoefde je je nergens zorgen over te maken. Als een lastpost ook maar één vinger naar je uitstak, werd hij er meteen uitgegooid.”

“Wij waren echt verzot op die plek”, vervolgt Wassink-Bijker. Ze omschrijft dat elk dorp zijn eigen plekje had. “Je wist precies waar je dorpsgenoten stonden. En daartussen lag dan het jachtveld.” Pardon, jachtveld? “Daar werd gedanst. Door de meisjes dan, de jongens stonden er omheen het allemaal te aanschouwen.”

Nog één kus
Ze heeft veel relaties zien ontstaan onder de discolampen. “Je hoorde papa of mama al toeteren, maar dan stond een van ons een straatje verderop.” Daar werd een andere caféganger onderzocht. “Nog één kus en dan terug naar de auto”, lacht de Nijeveense. “Gelukkig had nog niemand een mobieltje en zijn er geen foto’s van.”

Tot de zomer blijft De Klok geopend. Er wordt de komende tijd voorzichtig afscheid genomen van de clubs en verenigingen die er actief zijn. Eén van de verenigingen die gebruikmaakt van de locatie is de dartclub. “We zijn 2,5 jaar geleden ook al verhuisd omdat toen Café Centraal de deuren moest sluiten. Dat nu ook deze plek sluit valt rauw op ons dak”, vertelt Alex van der Sterre van de vereniging, die al op zoek is naar een nieuw onderkomen. “We zijn nu in gesprek met het buurthuis.”

Buikschuiven
“Maar het ergste vind ik nog dat zo’n icoon verdwijnt”, vervolgt Van der Sterre. Hij herinnert zich het buikschuiven over de dansvloer. “De DJ zorgde voor een lege rij, dat maakten ze nat met bier. Wij gauw het shirt uit, en dan vlogen we er overheen.” Viel dat in de smaak bij de vrouwen? “Nee, daarna stonk je natuurlijk enorm naar bier.”
“Gelukkig heeft mijn broer wel een vrouw overgehouden aan deze discotheek, later ben ik met haar vriendin getrouwd. Dus via via heeft De Klok toch een partner opgeleverd”, lacht Van der Sterre.

RTV Drenthe Bastian vd Belt/ Foto Leo de Harder