Toeristenbelasting Drenthe stijgt met 5,8% in 2022

Voor een overnachting in een Drents hotel betaal je in 2022 5,8% meer toeristenbelasting dan vorig jaar. Het gemiddelde tarief bedraagt dit jaar € 1,43 per persoon, per nacht. Hoewel de stijging hoger ligt dan het landelijk gemiddelde, is in Drenthe nog steeds het op twee na laagste tarief van alle Nederlandse provincies. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl naar toeristenbelasting.

Grootste stijging in Westerveld
In vijf van de twaalf Drentse gemeenten is dit jaar een verhoging doorgevoerd in het tarief voor de toeristenbelasting ten opzichte van 2021. Westerveld paste de grootste stijging toe: het tarief steeg hier van € 1,35 naar € 1,75 per persoon, per nacht (+29,6%). Met dit tarief betaal je in Westerveld, samen met gemeente Noordenveld, de meeste toeristenbelasting van alle Drentse gemeenten.

In Tynaarlo en Aa en Hunze wordt van alle Drentse gemeenten het laagste bedrag van een toerist gevraagd (€ 1,20). Meppel is de enige gemeente in de provincie waar geen toeristenbelasting wordt geïnd.

Relatief lage toeristenbelasting in Drenthe
Ondanks dat de toeristenbelasting in Drenthe dit jaar harder steeg dan het landelijk gemiddelde van 5,2%, zijn toeristen nog steeds relatief weinig geld kwijt aan toeristenbelasting in de provincie. In heel Nederland ligt het gemiddelde namelijk 60 cent hoger.

In Noord-Hollandse gemeenten wordt gemiddeld het hoogste belastingtarief gehanteerd. Toeristen betalen hier gemiddeld € 2,95 per persoon, per nacht. In Amsterdam ligt dit bedrag zelfs op € 11,29.

Benieuwd naar de hoogte van de toeristenbelasting in jouw gemeente of die van je vakantiebestemming? Kijk dan op: https://www.bungalowparkoverzicht.nl/nieuws/toeristenbelasting-2022

Foto Shutterstock