Nieuws

Tien fotopanelen over LHBTQIA+ op De Wheem

“Wij vinden het vaak heel leuk om door de jeugdboeken te struinen met oude foto’s. Maar dat is lang niet voor iedereen zo. Sommigen zien dan iemand op de foto die ze niet zijn. Dan zien ze een klein jongetje terwijl ze nu vrouw zijn. Dat is pijnlijk. Je jeugd is dan niet in beeld vastgelegd.”

Hein-Jan Keijzer, directeur van Stichting Pride Photo Award, vertelt over de openluchttentoonstelling op de Wheem in Meppel. Daar staat de Pride Photo Exhibition, bestaande uit tien grote fotopanelen met aan beide kanten foto’s van thema’s en problemen waar de LHBTQIA+-gemeenschap mee te maken heeft. Het gaat bijvoorbeeld om de mensenrechten in verschillende landen, diversiteit op de werkvloer of LHBT onder mensen met een verstandelijke beperking.

Op de tentoonstelling zijn enkele foto’s te zien die zijn ingezonden voor de Pride Photo Award. Jaarlijks worden daar zo’n 6.000 foto’s voor ingestuurd.

Bij de foto’s op de panelen staat een kort verhaal en een QR-code. Als mensen die scannen kunnen ze een audiofragment beluisteren over de foto en kunnen ze meer informatie lezen.

Vorig jaar stond het in Assen, en nu dus in Meppel. “We vinden het superbelangrijk om hier aandacht aan te schenken”, zegt wethouder Jeannet Bos. “Dit is een heel belangrijk thema, waar niet genoeg aandacht voor kan zijn.”

De Pride Photo Exhibition doet alle provincies aan. De foto’s zijn tot en met woensdag 11 oktober te zien in Drenthe. Het valt in Drenthe samen met de Regenboogweek, van 7 tot en met 15 oktober.

Tekst Stefan Klomp (RTV Drenthe) en foto Leo de Harder