Cultuur

Tango’s en toccata’s in de kerk

Wie herinnert zich niet de tranen van Maxima bij het horen van Adios Nonino, van Astor Piazzolla! Tijdens het eerste orgelconcert van dit jaar in de Grote of Mariakerk te Meppel laat Aart Bergwerff een bewerking van Adios Nonino horen. Aart Bergwerff, organist van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwekerk te Breda, bewerkte een aantal tango’s van o.a. Piazolla. En hoewel de combinatie orgel en tango niet voor de hand ligt, heeft de tango volgens hem toch enige gelijkenis met de barokmuziek. Daar zijn dezelfde grillige affecten in de vinden. Aart Bergwerff zal hier tijdens het concert zeker dieper op ingaan.

Naast enkele bewerkingen van tango’s zijn toccata’s van Bach, Buxtehude en Reger te beluisteren. Bergwerff is steeds op zoek naar mogelijkheden om het orgel uit zijn oude imago te halen. Daarbij laat hij zich inspireren door kunst en literatuur en kijkt hij om zich heen om te zien wat hem boeit. Zo bewerkte hij onlangs het Canto Ostinato van Simeon ten Holt voor orgel en de vrouwenstemmen van Wishful Singing. Maar, zoals Bergwerff zelf zegt: “Uiteindelijk blijft Johann Sebastian Bach een onuitputtelijke bron van inspiratie”.

Dit orgelconcert in de Grote of Mariakerk wordt georganiseerd door de Stichting Orgelconcerten Meppel. Het concert vindt plaats op zaterdag 13 augustus in de Grote of Mariakerk, aanvang 16 uur, bij de uitgang is er een openschaalcollecte.

Foto Emil Matveev