Succesvolle verhuizing voor wandschildering Stad en Esch

‘Nooit meer oorlog en onderwijs’

De wandschildering van Stad en Esch Zuideinde is succesvol verwijderd. Morgen wordt hij teruggeplaatst en 29 november op de nieuwe locatie onthuld.

Kunstenaar Folkert Haanstra maakte deze schildering in 1963. Hij was een schilder die vooral in de Noordelijke provincies actief was. “Het is een typische schildering van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog”, zegt Johanna Jacobs, van Erfgoedvereniging Heemschut.
Die vereniging heeft zich hard gemaakt voor het behoud van het kunstwerk. Het is een bijzondere schildering omdat het het vooruitgangsoptimisme laat zien van de tijd na de oorlog. Jacobs: “Nooit meer oorlog en onderwijs voor zowel jongens en meisjes. Het is een schakel in de geschiedenis van de school.”

Ook Stad en Esch-directeur Peter de Visser is blij dat de operatie gelukt is. “Hij staat ingepakt in de school. Morgen kunnen we aan de slag!”, vertelt hij. “De wandschildering heeft een eeuwigheid in onze school gehangen en voor veel oud-leerlingen heeft het een betekenis. Dit herinnert ons aan het gebouw aan het Zuideinde, onze vorige locatie. Het is mooi om dat te behouden en om die verbinding te houden met het verleden.”

55.000 euro
Verwijderen van de muurschildering was een spannende operatie. Daarvoor schakelde Stad en Esch de hulp van restaurateurs uit België in. Die plakten speciale lijm en doeken op de verf. Uiteindelijk wordt schildering met pleisterlaag en al eraf getrokken. De wandschildering is zo’n drie bij tien meter groot en daarmee de grootste verhuizing die de restaurateurs ooit gedaan hebben. Het werk duurde een paar weken.

De relatief hoge kosten, zo’n 55.000 euro, leken nog roet in het eten te gooien. Erfgoedvereniging Heemschut vond echter meerdere partijen bereid om een duit in het zakje te doen. Mede de royale bijdrage van Stichting Waarborgfonds Meppel zorgde er uiteindelijk voor dat de restaurateurs nu aan de slag konden. Naast het waarborgfonds betalen ook Stichting Beeldende Kunst, gemeente Meppel en provincie Drenthe mee.

De onthulling op 29 november is een besloten bijeenkomst. Bij de bijeenkomt zijn de nazaten van kunstenaar Folkert Haanstra aanwezig.

Foto RTV Drenthe