Schooltv

Studenten Terra tonen Koning bijzonder circulair project

De locatie van het eerste werkbezoek van koning Willem-Alexander op 17 januari a.s. is het havengebied Port of Zwolle. Ook brengt de majesteit een bezoek aan het Fieldlab Circulair Ondernemen in Meppel waar Terra partner van is. Twee 3e-jaarstudenten dierverzorging van Terra, Janneke Ederzeel en Jennifer Schildhuis, laten tijdens dit bezoek aan het Fieldlab aan de koning zien hoe van nijlpaardenpoep mooie kommen gemaakt kunnen worden.

Dit studentenproject is één van de vele voorbeelden van projecten die plaatsvindt vanuit het practoraat ‘Ondernemend leren met en van de SDG-doelen’. Marjan Nijenbanning is als practor, samen met de studenten, aanwezig tijdens het bezoek van de koning aan het Fieldlab in Meppel. “Ik ben er super trots op dat we aan de koning kunnen laten zien hoe wij onze studenten laten nadenken over een circulaire economie, het (her)gebruik van grondstoffen én dan ook nog een bijzondere grondstof zoals nijlpaardenpoep!”.

De nijlpaardenpoep komt van de nijlpaarden van Wildlands Adventure Zoo Emmen. De studenten zijn daar tijdens een Masterclass-week ondergedompeld in de duurzame bedrijfsvoering van Wildlands. Uit dit soort Masterclasses komen vaak relevante vraagstukken naar voren en studenten uit het mbo denken daar dan over mee. De pers die de vezels uit de poep tot een kom perst is bijvoorbeeld ontwikkeld door studenten van het Alfa college, die in Coronatijd een examenproeve moesten doen. De pers kan verschillende reststromen verwerken en dus ook nijlpaardenpoep.

“Het is dus ook nog eens leuk om te laten zien dat Terra nauw samenwerkt met Wildlands en met andere mbo instellingen zoals in dit geval Alfa College en dat dit één van de verrassende uitkomsten van deze samenwerking is”, vertelt Marjan enthousiast. Marjan: “Het wordt een spannende dag voor de studenten en voor mijzelf, maar het komt zeker goed. Ik heb er alle vertrouwen in dat de studenten het verhaal goed kunnen vertellen aan de koning”.

Het Fieldlab is een fysieke maakplek in Meppel voor mbo-ers voor circulaire innovatietrajecten. Het heeft de faciliteiten om producten te ontwikkelen en te testen. Te verwerken en te produceren. In aanvulling op het circulair lab van NICE in de Gasfabriek Meppel. Niet los daarvan, maar  verbonden. Als knooppunt in een groeiend innovatie-ecosysteem.

Tekst Terra MBO, foto Wildlands Adventure Zoo