Nieuws

Streep door pleinenfestival op Donderdag Meppeldag

Tot in de late uurtjes dansen op de pleinen van Meppel. Het is er komende zomer niet bij. Donderdag Meppeldag keert terug na twee jaar corona-afwezigheid, maar in stevig veranderde vorm. De dagactiviteiten blijven, maar er gaat een streep door het pleinenfestival in de avond. Een grote domper, stelt de organisatie: “Helaas moet het anders omdat de partijen niet op één lijn zitten.”

De grote publiekstrekker van Meppeldag gaat hiermee dus niet door. De dagactiviteiten`zijn belangrijk, maar traditiegetrouw ligt het zwaartepunt na 21.00 uur. Dan komen duizenden mensen naar de pleinen van Meppel voor een breed aanbod van artiesten, bands en DJ’s. Het gratis toegankelijke feest is één van de best bezochte evenementen van Drenthe.

Mede door die beroemde status ging besluitvorming niet zonder het voeden van de geruchtenmolen, stipt het bestuur ook aan in haar reactie. “De laatste weken is veel gespeculeerd. Er is dan ook veel gaande geweest bij de voorbereiding.”

Uit de verklaring blijkt dat diverse belanghebbende partijen het niet eens geworden zijn. “Daarom wordt het dit jaar allemaal een klein beetje anders. Zo zal er dit jaar helaas niet een pleinenfestival komen zoals we dat de afgelopen jaren gewend waren.” Na 21:00 wordt het feest dus beëindigd en wordt het publiek doorverwezen naar de restaurants en kroegen.

Geldzorgen
De Meppeldag-organisatie zegt geldzorgen te hebben en zoekt verschillende manieren om meer geld binnen te halen. “De coronatijd was voor veel van onze sponsoren een pittige tijd en als organisatie staan wij mede hierdoor ook voor een grote financiële uitdaging.” Bedrijven worden daarom opgeroepen om sponsor te worden. Ook particulieren kunnen een bijdrage leveren door ‘vriend van Meppeldag’ te worden. Of geldzorgen de voorname reden zijn voor deze keuze is onduidelijk. Het bestuur van Meppeldag was vrijdag niet bereikbaar voor aanvullende informatie.

Horeca-ondernemers teleurgesteld
De ondernemers van Meppel reageren geschrokken op de uitkomst, zo vertelt Brigitte van Regteren van Koninklijke Horeca Meppel. “We hebben in de geruchtenmolen wel iets gehoord, maar wisten verder van niets. We hebben nog geen duidelijke uitleg gekregen vanuit de organisatie en tasten dus ook nog even in het duister, maar als horecaondernemers zijn wij hier niet blij mee. Een Meppeldag zonder pleinenfestival is een rare gedachtengang.” Ze hoopt dat de keuze niet definitief is. “Wellicht kunnen we nog een oplossing vinden.”

Foto Quido van Hien