Nieuws

Stille Tocht op 4 mei vanaf het Wilhelminapark

Op woensdag 4 mei om 18.45 uur zet vanaf het Wilhelminapark de Stille Tocht zich in beweging met voorop burgemeester Korteland. Een delegatie van de Johannes Post Kazerne in Havelte is daarbij aanwezig. De burgemeester en zijn partner leggen een krans bij het Verzetsmonument van Titus Leeser in het Rosarium van het Wilhelminapark. Kort voor die tijd hijsen leden van Scouting Meppel de vlag halfstok. Ook de militaire afvaardiging houdt stil bij het monument.

Vervolgens wandelen de deelnemers aan de Stille Tocht langs het monument in de richting van de Parklaan en het Zuideinde. Via de Hoofdstraat, de Grote Kerkstraat, de Wheem en de Synagogestraat arriveert de stoet bij het Slotplantsoen. Daar leggen de burgemeester en Piet Dijkstra, lid van het Comité 4 en 5 mei, een krans bij het Joods Monument ter nagedachtenis aan de omgekomen Joodse stadgenoten. Ook de bestuursleden Marga van Dijk en Wim Sagel van Stichting Joods Monument leggen een krans. Jeannet Bos namens Stg Gedenkstenen Meppel en Elsbeth vd Horst namens Stichting Joods Erfgoed Meppel leggen een krans

Via de Kruisstraat, Molenstraat, Noordeinde, Steenwijkerstraatweg en de Zomerdijk arriveert de stoet bij de Algemene Begraafplaats. De Stille Tocht gaat langs een aantal graven van in de oorlog omgekomen stadgenoten. Deze graven krijgen een erewacht door leden van Scouting Meppel. Leden van het bestuur van de Oud-Indiëgangers leggen een krans bij het monument ter nagedachtenis aan de in Nederlands Indië gesneuvelde militairen.

Tijdens de tocht over de begraafplaats spelen musici van De Bazuin koralen. De twee minuten stilte tijdens de Nationale Dodenherdenking worden aangekondigd door een trompettist van De Bazuin die de Last Post speelt. Na de twee minuten stilte worden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen. Voor de terugreis naar de binnenstad staat een bus klaar. Om 21.00 uur begint het Herdenkingsconcert in de Grote Kerk.

Foto Arjan Tien