Nieuws

Stakingen in het openbaar vervoer van de baan

De stakingen in het streekvervoer zijn voorbij. De vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao.

Het personeel in het streekvervoer krijgt structureel 15 procent meer loon over 27 maanden een eenmalige uitkering van duizend euro. Het loon was een belangrijk onderdeel van de onderhandelingen, maar de vakbonden zetten ook hoog in op het aanpakken van de werkdruk. In de nieuwe cao komen er extra pauzes, verbeteringen in de roosters en een ouderenregeling.

‘Kostte bloed, zweet en tranen’
“Er is stevig onderhandeld”, benadrukt Edwin Kuiper van FNV Streekvervoer. “Lange tijd zag het ernaar uit dat een akkoord uit zou blijven. Het kostte bloed, zweet en tranen.”
De vakbondsman heeft inmiddels al wat positieve signalen over het voorlopige akkoord ontvangen. “Uit diverse hoeken hoor ik opluchting, maar de leden moeten er nog over stemmen, dus we zijn er nog niet.”

Acties in Drenthe
De afgelopen maanden werd het streekvervoer regelmatig deels platgelegd. De stakingen troffen in Drenthe vooral het complete busvervoer en het treinvervoer tussen Emmen en Zwolle. Een deel van de bussen reed wel, dat maakte het voor de reizigers lastig om in te schatten of ze wel op hun bestemming konden komen.
“Er is stevig actie gevoerd”, erkent Kuiper. “Zonder die acties waren we niet zover gekomen. Ik kan alleen maar beamen dat het een lange strijd is geweest.”

Akkoord voor Pasen
Afgelopen weekend werd al duidelijk dat de acties voorlopig werden opgeschort omdat de partijen vanaf maandag weer met elkaar om tafel zouden gaan. Vakbond FNV streefde er toen al naar om voor Pasen een akkoord te hebben. Dat is dus gelukt.

Kuiper: “Wij gaan nu snel bijeenkomsten organiseren voor de leden. Het woord is nu aan hen.”

Tekst RTV Drenthe/ Foto RTV Meppel