Nieuws

Stadsgesprek over circulaire samenleving

Het doel van de rijksoverheid is een volledig circulair Nederland in 2050 en al in 2030 voor de helft. Dit houdt in dat we binnen nu en acht jaar de helft minder grondstoffen moeten verbruiken. Hiervoor is een systeemverandering nodig. De fundamenten van onze maatschappij moeten drastisch veranderen. Dit heeft invloed op alles wat we doen: op onze cultuur, op ons gedrag, op de manier waarop we consumeren, de energie die we gebruiken, de manier waarop we samenwerken, hoe we op vakantie gaan en hoe we bouwen.

De circulaire samenleving staat maandagavond 25 april (20.00 uur) centraal tijdens het Stadsgesprek in de Engelenbak van Schouwburg Ogterop. De vijf panelleden vertegenwoordigen een facet van de nieuwe circulaire samenleving. Een uitstekend voorbeeld voor het concreet terugdringen van energieverbruik is het onlangs in gebruik genomen ziekenhuis Isala Meppel. Het is het eerste volledig elektrische ziekenhuis in ons land en misschien wel in de wereld. Architect Ellen van der Wal vertelt over de uitgangspunten voor het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis.

Alex van Oosten van NICE, Noordelijk Innovatiecentrum Circulaire Economie, is betrokken bij het duurzame ontwerp voor de nieuwe schouwburg. Ook hij gaat in op de circulaire uitgangspunten van dit icoon-project.

Waterstof is duurzame brandstof voor de toekomt. RENDO is druk bezig met de ontwikkeling ervan en gebruikt daar de bestaande gasleidingen voor. Directeur Eddy Veenstra neemt de deelnemers aan het Stadsgesprek mee in deze alternatieve energievoorziening.

Isolatie van woningen betekent energiebesparing op grote schaal. Woningbouwcorporaties staan voor een enorme uitdaging. Marien Schouls van Woonconcept neemt deze uitdaging graag aan.

Het comité Energie Alternatief Meppel heeft in een brief aan alle politieke partijen in Meppel gevraagd hoe zij denken over de Regionale Energiestrategie (RES). In maart 2021 ontvingen alle raadsfracties een notitie met bezwaren tegen de keuze van Meppel om als enige gemeente in Drenthe twee derde van de behoefte aan duurzame energie in te vullen met windenergie en een derde via zonnepanelen. Oud-radioloog Bert van Dalen legt namens het comité uit welke bezwaren daaraan onverkort kleven.

Vijf panelleden. Ze zijn binnen het eigen métier en de persoonlijke interessesfeer bezig met het Nederland van de toekomst en met de ingrijpende veranderingen op weg naar een circulaire samenleving.

Na korte inleidingen en een paneldiscussie gaan de experts in debat met de zaal. Het Stadsgesprek is gratis bij te wonen.

Foto Ebel Zandstra (Stadsgesprek 2019)