Regio

Seizoensverwachting: natte en zachte start van de lente

We moeten rekening houden met een natte en zachte start van de lente. De echte fraaie lentedagen laten ook dit jaar waarschijnlijk weer lang op zich wachten, maar in de tweede helft van de lente stijgt de kans op een droger en zonniger weertype. Belangrijk hierbij is te beseffen dat de betrouwbaarheid van seizoensverwachtingen beperkt is en slechts een grove trend schetst voor het hele seizoen.

Er zijn verschillende aanwijzingen voor een natte start van de meteorologische lente. Na een milde winter is de zeewatertemperatuur hoger dan normaal en dat kan resulteren in meer wolken en buien. De zee verdampt meer vocht, waardoor buien een grotere hoeveelheid regen kunnen brengen.

Daarnaast is er een statisch verband met El Niño, waardoor we rekening moeten houden met een nattere lente dan gebruikelijk. Na een winter waarin weerfenomeen El Niño actief was volgt in ons land meestal een relatief natte lente. Door een verandering in de positie van lage- en hogedrukgebieden weten neerslagzones en buien ons vaker te bereiken

Christie Adams (bron weeronline.nl)/ foto Daan Prest