Nieuws

School in Nijeveen verandert in koffiebar/touristpunt

Bianca Grote Beverborg zit op een bankje. Ze kijkt uit over de voormalige Havelterbergschool. Het is er een verlaten bende. Muren zijn bedekt met klimop. Het gras is al jaren niet gemaaid. En in een hele goede staat verkeert het ook niet.

En toch. Toch raakt ze op dat moment in 2022 verliefd op het pand. Het staat te koop. Ze doet een bod bij de gemeente Meppel en levert er een plan voor in. Nu is ze de eigenaar. “Ik hoorde dat we niet het hoogste bod hadden, maar wel de beste invulling.” Er is flink wat werk te verrichten om haar plan te realiseren.

Het voormalige schoolgebouw krijgt een heel andere invulling. Er komt een tourist infopunt met een horecagelegenheid en de oude lokalen worden omgebouwd tot kantoren. Niet zomaar kantoren, maar bedoeld voor de “professionele creatieve sector”. Voor DJ Vintage Vinyl bijvoorbeeld: Stef Pastoor samen met zijn partner Martine Koen. Zij zitten er al, in het gymlokaal. De blauwe vloer met sportlijnen zijn daar nog getuige van.

“We houden niet van nieuw”, zegt Stef Pastoor, terwijl hij van achter een oude, omgebouwde piano plaatjes draait. Deze oude school is allesbehalve nieuw. Exact honderd jaar geleden, in 1923, was de school klaar en werd die in gebruik genomen. Toen nog gemeente Westerveld. Nu valt het onder de gemeente Meppel. Begin jaren negentig dreigt de school te moeten sluiten. Te weinig leerlingen. De redding is dat er in 1991 vier asielzoekerscentra in Drenthe komen. De school krijgt een nieuw leven: ruim 200 kinderen van die azc’s krijgen er les. Het is dan de enige school in Nederland die alleen voor kinderen uit een azc bedoeld is. In 2012 sluit de school definitief.

Eigenlijk staat het sinds die tijd leeg. Er zat nog tijdelijk een bedrijf in dat opslagruimte aanbood, maar aan het pand is niets meer gebeurd sinds die tijd. Dat ondervond Bianca Grote Beverborg toen ze voor het eerst een rondje door het gebouw maakte. “Er stond nog een koelkast. Ik deed de deur open en er stond nog een pak melk in. Een pak melk van tien jaar oud! Aan het pak was nog herkenbaar dat het melk was. Die koelkast hebben we hermetisch afgesloten en meteen buiten bij het grof vuil gezet.”

Grote Beverborg is mede-oprichter van het bedrijf Kiemkr8, een innovatiebureau dat ze in 2017 opricht. Het kreeg als antikraak een kantoor in een leegstaand kantoorgebouw op een industrieterrein in Meppel. Ze was al wat om zich heen aan het kijken. “Met de inval in Oekraïne is het wel allemaal wat versneld. Wellicht zou het kantoor voor de opvang van vluchtelingen gebruikt worden.”

Ze komt dus uit bij de Havelterbergschool. Het is het uiterste puntje van Nijeveen. Dat ligt letterlijk op de grens met Overijssel. Drenthe houdt op te bestaan voorbij de school, dan is het Steenwijkerland. Het is er rustig. Behalve dat de snelweg A32 er naast ligt. “Eigenlijk hoor je die hier niet”, zegt ze. En je hebt er vooral veel uitzicht.

“Ik krijg hier het gevoel alsof we in Limburg zijn. We staan hier zes meter boven NAP.” Ze wijst naar de buren. De grond daar ligt zeker een meter lager. En dat komt niet door de Havelterberg, maar omdat er veel zand is gewonnen voor de aanleg van de A32. Achter de school ligt nog flink wat ruimte. De twee niet zo glanzende doelen herinneren aan het speelveld wat hier lag. Nu is het alleen maar een grasveld. “Het gras stond hier enorm hoog. En de planten groeiden aan de buitenkant tot aan het dak.” De tuin staat ook op de lijst om aan te pakken, maar niet bovenaan die lijst. Ze wil er wat meer een parkvorm van maken met meer diversiteit en een wandelpaadje.

Fietsenknooppunt
Het Limburgse gevoel kan ook nog ergens anders vandaan komen. Fietsers. De oude school ligt aan een druk wandel- en fietsenknooppunt. Tegenover de school is een fietstunneltje onder de snelweg door. Aan de andere kant van de tunnel ligt de gemeente Westerveld. Vlakbij ligt Darp, en uiteraard Havelterberg.

Als centrale plek op het driegemeentenpunt, tweeprovincieënpunt én fietsknooppunt een uitgelezen plek voor kleine horeca. Die komt aan de voorzijde van het pand, met terras. “Voor een kop koffie met appelgebak.” En mensen kunnen er terecht voor informatie, over routes. “We willen geen gewone tourist informatiepunt, met al die folders. We willen het op een belevingsmanier aanbieden, met verhalen. Daarmee willen we gaan experimenteren. Het wordt een combinatie van digitaal met ouderwetse folders. Want mensen vinden het toch ook wel fijn om wat in de handen te hebben.” Daarvoor wordt de hulp gezocht met Stichting Promotie Zuidwest Drenthe. Uit die samenwerking is eerder een platform met beleefroutes voor de wandelaar en de fietser ontstaan: Drenthe Hikes.

Het past goed bij de werkzaamheden van Grote Beverborg, die onlangs ook met het bedrijf Shary.nl is begonnen. Daarmee zijn ze bezig een boek te maken over Van Gogh en wordt de buitenbeleving gepromoot. “We zijn bijvoorbeeld met Dieuwertje Blok een digitale gids aan het maken voor fietsroutes in Drenthe.”
Gaten in de vloer

Een oud lokaal is inmiddels zo goed als af. Daar zit ze zelf met haar bedrijf. Ze omschrijft het als een oase in de bouwput. In de andere lokalen is namelijk nog genoeg te doen. In de vloer zitten grote gaten, waar isolatiemateriaal komt. Dat is nodig ook. Eigenlijk is alles nodig. “Toen we hier kwamen, hadden we niets. Geen water, geen sanitair, geen verwarming.” Er bleek asbest in het pand te zitten, dat is inmiddels verwijderd.

Een meevallertje: dubbel glas zit er al in. Tegenvallertje: waarschijnlijk het allereerste dubbelglas, grapt ze. Het wordt allemaal vervangen. Letterlijk tussen het dubbele glas in het kantoor ligt een blaadje. Hoogstwaarschijnlijk is het er tussen gewaaid toen het glas werd aangebracht. Volgende week wordt al het glaswerk geleverd en worden alle ramen vervangen.

Wat blijft zijn de oude schoolborden. “Dat zijn mooie ornamenten om te behouden.” Dat zijn juist de details waar ze het pand voor kocht. “Veel kantoren of vergaderzalen zijn zo saai. Dat kan anders. We zitten hier in een landelijke omgeving. Dat maakt je al meteen creatiever.”

En die creatieve sector, die wil ze graag verbinden. Iemand die gitaren of documentaires maakt bijvoorbeeld en er is plek voor freelancers. En dus DJ Vintage Vinyl. “We zitten hier goed. De gymzaal is een perfecte ruimte. We hebben allebei kantoorruimte. Er is hier een hele open dynamiek. Als creatievelingen onder elkaar kunnen we elkaar straks allemaal versterken.”

In oktober moet de hele verbouwing klaar zijn en het horecagedeelte open zijn. Het krijgt de naam ‘Het Lokaal (op de berg)’.

Tekst/foto’s Stefan Klomp (RTV Meppel)