Regio

Ruim kwart minder Drentse rokers dan 8 jaar geleden

Het aantal rokers in Drenthe is tussen 2012 en 2020 afgenomen met 27,1%. De sterkste daling binnen de provincie vond plaats in de gemeente Noordenveld. Hier is het aandeel inwoners dat af en toe een sigaret opsteekt zelfs bijna gehalveerd. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van alle GGD’s in samenwerking met het RIVM en het CBS. https://www.independer.nl/zorgverzekering/

Binnen de provincie Drenthe was tussen 2012 en 2020 de sterkste daling van het aantal rokers in Noordenveld (-48,7%). Ook in Westerveld (-40,7%), De Wolden (-39,8%) en Tynaarlo (-39,4%) hebben inwoners grote stappen gemaakt naar een rookvrije gemeente.

Hoogeveen: de schoorsteen van Nederland
Ondanks de sterke daling geeft 17,2% van de Drenten aan af en toe een sigaret op te steken, iets meer dan het landelijke gemiddelde van 16,7%.

Per gemeente zijn er echter grote verschillen wat het aantal rokers betreft. In Hoogeveen wonen in verhouding de meeste rokers van Drenthe: 24,5% van de Hoogeveners steekt namelijk wel eens een sigaret op (het hoogste aandeel van Nederland). Ook in Meppel (20,8%) en Emmen (18,2%) wonen relatief veel rokers.

Stoppen met roken: dit doet je zorgverzekering
Er zijn allerlei gratis hulpmiddelen beschikbaar bij het stoppen met roken. Mirjam Prins, expert zorgverzekeringen bij Independer, legt uit: “Veel mensen weten niet dat professionele begeleiding bij het stoppen met roken volledig vergoed wordt vanuit de basisverzekering. En sinds vorig jaar geldt er ook geen eigen risico meer. Hulp bij stoppen kost je dus eigenlijk geen geld.”

Eén kanttekening geeft Prins hier wel bij: “Vanuit de basisverzekering wordt per jaar één poging om te stoppen vergoed. Lukt het bij jou niet in één keer of wil je een alternatieve behandeling? Check dan of je een aanvullende verzekering hebt die hiervoor dekking biedt”.

Foto Shutterstock