Nieuws

Rina Stam overhandigt boek ‘Welke dag is het vandaag?’

Rina Stam overhandigde woensdagavond het boek ‘Welke dag is het vandaag?’ aan Rolf Kuizenga van De Schiphorst. Haar moeder woonde dertien jaar in het Meppeler wooncomplex voor mensen met dementie. Zij speelt een belangrijke rol in het boek dat onlangs is verschenen. Daarin staat dementie en het omgaan met ziekte centraal.

Met de overhandiging wilden Rina en haar zus Gerda ook alle medewerkers van De Schiphorst bedanken voor de goede zorgen. Moeder Fem, die in het boek Francis heet, overleed in maart. “Jullie hebben haar dertien jaar vanuit het hart met veel liefde verzorgd. Heel veel dank daarvoor”, zei Rina, voordat ze het boek overhandigde aan Rolf Kuizenga. Hij is de leidinggevende van de afdeling waar haar moeder zo lang woonde.

Rina vertelde hoe moeilijk het is om een geliefde ‘over te geven’ aan een zorginstelling omdat je zelf niet meer de juiste zorg kunt bieden. “Maar uiteindelijk hebben ook wij in De Schiphorst de rust gevonden. Jullie voelden als familie”, aldus Rina, die woensdag haar ervaringen deelde en fragmenten uit het boek voorlas aan medewerkers van De Schiphorst en enkele familieleden en belangstellenden.

In ’Welke dag is het vandaag?’ beschrijft ze grotendeels vanuit haar moeder het proces rond dementie. De reacties stromen ondertussen binnen. “Ik hoor van veel mensen dat het boek raakt. En dat raakt mij dan weer. Lezers herkennen zich in mijn ervaringen of staan juist versteld van wat dementie met een mens doet.”

Het boek is te koop bij veel regionale winkels. Ook geeft Rina meerdere boeklezingen. Donderdag was ze bij Waanders in de Broeren in Zwolle, woensdagmiddag 20 juli op Camping Kleine Belterwijde in Belt-Schutsloot en vrijdagmiddag 22 juli bij de Readshop in Kampen. Kijk voor de complete agenda op www.boekenvanrina.nl. Daarop is ‘Wat voor dag is het vandaag?’ ook te bestellen.

Foto Erik Driessen