Cultuur

Puppet International start kaartverkoop jubileumeditie

Puppet International is het belangrijkste festival voor poppen- en objectentheater in Nederland en Vlaanderen en vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober op ruim 25 locaties in Meppel. Het festival toont de mooiste en meest urgente poppen- en objectentheaterproducties van dit moment. Met meer dan 250 voorstellingen van ruim 45 (inter)nationale makers en gezelschappen belooft Puppet International weer verrassing, vermaak en verdieping voor jong en oud. Op dinsdag 21 juni om 11.00 start de kaartverkoop voor de vijftiende editie.

Puppet International vindt plaats van 19 tot en met 23 oktober. Op dinsdag 21 juni start de kaartverkoop via www.schouwburgogterop.nl. Het volledige programma is te vinden op https://puppetinternational.nl/

Feestelijke openingsavond: Puppet Teaser
Het festival opent op woensdag 19 oktober met een feestelijke openingsavond in de Grote Zaal van Schouwburg Ogterop. Tijdens de Puppet Teaser komen korte acts voorbij uit voorstellingen die de dagen erna tijdens het festival te zien zijn. Een perfect moment om voor te proeven van al het moois dat het festival biedt.

Focus op Duitsland
Puppet International focust jaarlijks op een land of regio. Na de succesvolle focus op Catalonië in 2018, toont vijftiende editie extra veel voorstellingen uit Duitsland. ‘Duitsland heeft een rijke poppenspelcultuur. Er zijn twee grote opleidingen voor poppenspelers in Berlijn en Stuttgart en er zijn veel poppenspelfestivals’, aldus artistiek leider Elly Bakker. ‘Er worden veel traditionele voorstellingen gemaakt met marionetten en handpoppenspel, maar er wordt ook volop geëxperimenteerd met nieuwe technieken’. Zo staat Das Laboratorium met twee voorstellingen in het festival, dat is vakmanschap voor de échte poppenspelliefhebbers. Ze maken kleine en intieme voorstellingen die tot tranen toe roeren. Ook bijzonder is de productie ‘Heimat Neuhof: Panorama’ van de Duits-Nederlandse Silas Neumann, die het verhaal vertelt over zijn oma die moest vluchten in oorlogstijd. Door een klein kijkgaatje in een houten bouwwerk neemt hij zes bezoekers per voorstelling mee in haar bijzondere verhaal.

Populaire routes ook deze editie op het programma
Uiteraard zijn ook de populaire routes weer onderdeel van het festivalprogramma. In de Hapas-route geniet het publiek van een hapje, drankje en voorstelling in drie restaurants. Tijdens de Popp-en-Route maak je kennis met drie verschillende vormen van poppenspel op bijzondere locaties. En in de Audioroute reis je terug naar Meppel in begin twintigste eeuw: een luisterroute door de stad met onderweg drie voorstellingen.

Springplank voor talent
Het festival heeft naast veel voorstellingen van gevestigde makers, ook volop aandacht voor talent en wil ook een springplank zijn voor Nederlandse makers om tours door Europa te krijgen. Er zijn dan ook organisatoren van collegafestivals uit heel Europa aanwezig om nieuwe voorstellingen te ontdekken. Zo spelen tien jonge makers uit Nederland en Duitsland in mini-theatertjes hun nieuwe werk en zijn de Nederlandse makers die al wat langer aan het maken zijn, maar nog wél dat opstapje naar de Europese festivals kunnen gebruiken, onder de noemer ‘Discover the Dutch’ op het festival gepresenteerd.

Foto @ Martin Griffin Popp-en-Route Loellmann DÍRTZ theatre