Nieuws

Oud bedrijfspand in Meppel wordt hotel

Een voormalig bedrijfsgebouw in Meppel wordt na vijf jaar leegstand omgetoverd tot hotel. Daardoor is er straks ruimte voor zestig hotelkamers en dat er vraag is naar hotelkamers in Meppel, weet Stefan Scheurwater ondertussen al. Vóór half augustus is de vraag naar hotelkamers vaak al enorm, zegt de general manager van MyHotel.

Sinds november wordt er hard gewerkt aan de komst van het hotel. “We verwachten dat half april de eerste verdieping klaar is”, zegt Scheurwater. Het hotel krijgt vier verdiepingen, elk met vijftien kamers. Voor de zomer moeten alle kamers klaar zijn.

Op dit moment zijn er in Meppel 21 hotelkamers, verdeeld over twee hotels. “Het is eigenlijk te gek voor woorden dat er nog niet een groter hotel in Meppel was. Er is veel vraag naar kamers en mensen moeten nu uitwijken naar Zwolle of Steenwijk.”

Restaurant op het dak

Terwijl een klusploeg van bijna twintig mensen nog druk bezig is, wordt er ook al gewerkt aan een ander plan. Het idee is om gasten op het dak van het hotel te laten eten in een rooftopbar. “Er komt een glazen wand, zodat je uit de wind zit. Dan kun je dineren en heb je ondertussen uitzicht over Meppel. Dat is uniek.”

De verwachting is dat dit restaurant op hoogte begin volgend jaar gerund kan worden. Ondertussen worden in het pand ook de handen uit de mouwen gestoken om een binnentuin te maken, waarin gasten kunnen ontbijten en lunchen.

Studentenkamers

De hotelkamers zijn nog niet klaar, maar er zijn al wel 34 andere kamers in gebruik. Longstaykamers worden ze genoemd. “Dat is in principe gewoon een hotelkamer met eigen badkamer, maar ook met keukenblok, vaatwasser en koelkast. Het is een mini-appartementje. Je bent er zelfvoorzienend.” Deze kamers worden gebruikt door de studenten van de internationale pabo in Meppel, van NHL Stenden.

Die hebben tegenover het pand een eigen studentencampus, maar daar hebben lang niet alle honderden studenten onderdak. Dus wijken ze uit naar andere slaapplekken over de hele gemeente en daarbuiten. Het nieuwe hotel is een nieuwe optie vlak naast de deur.

De studenten hebben voor deze longstaykamers voorrang, maar als er tijdelijk kamers vrij zijn, worden die ook los verhuurd. Die kunnen dan gebruikt worden voor mensen die tijdelijk woonruimte zoeken, bijvoorbeeld tijdens een verhuizing.

Kantoren

Het oude kantoorpand verandert overigens niet alleen in een hotel. In de andere helft van het gebouw komen op vijf verdiepingen kantoren. De eerste drie verdiepingen zijn al klaar. “Eigenlijk is dit pand te groot om er alleen kantoorruimtes of een hotel van te maken. Juist de combinatie van die twee is hier ideaal.”

Per verdieping is er zo’n vijfhonderd vierkante meter aan kantoorruimte. Het hotel en de kantoorruimte hebben met MyOffice dezelfde eigenaar. Deze landelijke keten, met de Meppelse Leandra Troost als eigenaar, heeft inmiddels tien locaties. Het hoofdkantoor zit in Meppel.

Nog niet af, maar al wel reserveringen

Dat Meppel een piek kent met hotelreserveringen in augustus komt vanwege de Donderdag Meppeldagen, de jaarlijkse feesten in de zomer in de stad. Ook in het nieuwe hotel op industrieterrein Blankenstein loopt het al vol met reserveringen voor die periode.

Specifiek is het druk rond 22 augustus, de dag dat Mokum wordt gehouden en de dag waarop busladingen met Amsterdammers naar Meppel trekken om er een Amsterdams feestje te vieren. “Zo heb ik weer wat geleerd”, lacht Scheurwater, wiens roots in Groningen liggen.

Tekst/foto Stefan Klomp (RTV Drenthe)