Nieuws

Oranjecomité presenteert uitbundig Koningsdagprogramma

Het nieuwe Oranjecomité presenteert voor Koningsdag een ouderwets uitbundig programma. De vele festiviteiten beginnen met de bespeling van het carillon van de Meppeler Toren. Mannes Hofsink neemt de 147 treden om op klokslag negen uur het melodieuze startsein te geven voor een ook qua weer stralende Koningsdag.

Aubade
Koningsdag in Meppel wordt in één adem genoemd met de traditionele Aubade. Daaraan werken zangers Ken Besuijen en Jur Arp, stadsdichter Justin Westera, De Vermakelaar en muziekvereniging De Bazuin mee. Bekende liederen als Het Land van Maas en Waal, het Drenthe Lied, Ode aan de Meppeler Toren en het vredeslied Imagine van John Lennon gezongen door Jur Arp komen voorbij. Ook hebben Justin Westera en de Dikdakkers een nieuwe tekst gemaakt voor het bekende Feestlied waarvoor wijlen Trix van Brussel vele jaren tekende.. Ken Besuijen heeft voor het Orane Boven waarmee de Aubade begint actuele coupletten geschreven. De Aubade begint met een toespraak van de burgemeester.

Na de Aubade gonst het tot een uur of twee ’s middags van de activiteiten op de pleinen met workshops van Team Bastov, DOS ’46 en de sportschool van Ankie Smid, demonstraties van kindercircus Okidoki, kindervoorstelling de Meester Sander Show, kindertheater van Pyr en Dik (bekend van theatergroep Enge Buren), Acro Gym Nova Houtman, de sportploeg van het Jaar 2021, en een Skate Clinic. Meppel Actief begeleidt sportieve jongeren in een panna kooi en tijdens wedstrijden stoelendansen. Muzikale bijdragen worden over de pleinen verspreid door Trio Tres Loco’s en straatorkest Tismawajewentband.

In de Brede Woldstraat is een vrijmarkt voor kinderen. Na de Aubade geeft De Bazuin om 11.00 uur een concert op het Prinsenplein. Op de Stoombootkade gaat om 12 uur een Vintage Beurs van start. In het Slotplantsoen begint op dat tijdstip het Alex Anders Festival. De horecabedrijven verzorgen vanaf omstreeks 14.00 uur live muziek op de pleinen.

Het afsluitende vuurwerk in het Wilhelminapark is definitief van het programma geschrapt wegens mogelijke verstoring van broedende vogels en onrust onder de bewoners van het dierenpark.

De middag voorafgaande aan Koningsdag bezoeken de leden van het Oranjecomité de verzorgingshuizen en andere locaties waar ouderen wonen om hen een tompouce aan te bieden.

,,Het leek er een paar jaar geleden op dat de festiviteiten van Koningsdag tot een minimum zouden worden beperkt. Een jaar geleden konden we elkaar niet live ontmoeten vanwege corona. Het tv-programma op Koningsdag vanuit Studio 2 was een geweldig alternatief. Maar er gaat natuurlijk niets boven het samen beleven van de feestelijkheden,’’ aldus Henk Haze, presentator van de Aubade.

Foto Leo de Harder (Koningsdag 2018)