Regio

Ooievaarsnesten boven spoor Groningen-Zwolle zitten ProRail dwars

Spoorbeheerder ProRail worstelt met het groeiend aantal ooievaarsnesten boven het spoor tussen Groningen en Zwolle. In de omgeving van Meppel zijn er tot nu toe 29 geteld. ProRail vermoedt dat er nog meer nesten boven het noordelijke spoor zitten.

“Het is moeilijk voor te stellen om een nest te bouwen vlak boven het spoor waar intercity’s langs razen”, zegt ecoloog Folkert Volbeda tegen RTV Noord. “Maar het voordeel van de portalen is dat ze hoog zijn, ze hebben uitzicht op de omliggende landerijen en ze hebben een vrije aanvliegroute. Dus vanuit de ooievaars gezien zitten ze hoog en droog.”

Het verwijderen van de nesten is geen optie, omdat ooievaars en hun nesten in Nederland wettelijk beschermd zijn. “Dat betekent op het moment dat wij als spoorbeheerder een nest moeten of willen weghalen, dat we uiteraard moeten wachten tot dat die ooievaar klaar is met broeden en de jongen zijn uitgevlogen.

Maar daarbij moeten we op dit moment ook nog alternatieve nestgelegenheden realiseren. Dan kun je denken aan het plaatsen van de bekende nestpalen, maar bijvoorbeeld ook het aftoppen van bomen.”

Toch is dat lastig te realiseren, omdat volgens de ecoloog de ooievaars elkaars gedrag kopiƫren. Daardoor worden er elk jaar meer nesten geteld op bepaalde plekken. ProRail zegt het aantal nesten de komende tijd in de gaten te zullen houden.

Niet ver van het spoor ligt De Lokkerij, het ooievaarsstation in De Wijk. Daardoor worden in Drenthe al jaren de meeste ooievaars gezien rond Meppel. Tijdens een telling van vorig jaar bleek dat van de ongeveer duizend ooievaars in Nederland, er 159 in de buurt van Meppel gezien werden.

Tekst RTV Drente/ foto Leo de Harder