Cultuur

Oktober Kindermaand viert jubileum

Het twintigjarig jubileum van het gratis toegankelijke kinderevenement Oktober Kindermaand laat de organisatie niet zomaar voorbij gaan. Alle leerlingen op de Drentse basisscholen krijgen dit jaar naast een programmagids een bucketboekje met zestien organisaties en activiteiten die ze in Drenthe gezien en gedaan moet hebben. Onder de activiteiten zijn een bezoek aan het Meisje van Yde, het gevangenisdorp Veenhuizen, de paarse heide, het landschapskunstwerk Broken Circle en het kasteel in Coevorden. Daarnaast zijn er vier prijsvragen, waarin de kinderen creatief uitgedaagd worden.

Het Drentse project Oktober Kindermaand is 20 jaar geleden bedacht door gedeputeerde Margriet Brink. Zij vond dat kinderen gestimuleerd moesten worden om ook in de vrije tijd kennis te maken met kunst en cultuur. Van deelnemende organisaties vroeg ze om hun deuren gratis voor kinderen te openen om mogelijke drempels weg te nemen. En zo is het nog steeds. Kinderen hebben in de weekenden van oktober gratis toegang tot natuur en culturele organisaties waar ze deel kunnen nemen aan allerlei activiteiten als workshops, speurtochten en rondleidingen.

Het bucketboekje moet kinderen en hun verzorgers stimuleren om ook na oktober nog cultuur en natuur te snuiven. De organisatie heeft, met in het achterhoofd de lijst “50 things to do before you’re 11¾”, gekeken naar het onderscheidene in Drenthe. Wat kun je (bijna) alleen in Drenthe vinden. De 52 hunebedden zijn zo vanzelfsprekend dat je er niet bij stil staat dat ze even bijzonder zijn als Stonehenge in Engeland en de verzorgingsstaat is begonnen in Frederiksoord. De TT-races trekken motorliefhebbers vanuit heel Europa en een theater in Diever dat jaarlijks één van stukken van Shakespeare brengt is uniek in Nederland.

De boekjes zijn op 15 september aan de kinderen overhandigd. Vanaf die dag kunnen kinderen reserveren voor de activiteiten in oktober. De dag is gestart met de Burgemeestersactie. Alle Drentse burgemeesters bezochten een basisschool in hun eigen gemeente om kinderen te enthousiasmeren voor het project en met de kinderen het grote kunst- en cultuurspel te spelen

Foto: St. Kunst en Cultuur