Sport

Nova Houtman zeker van een plek op het EK

Na ruim anderhalf jaar stonden de acrogymnasten van Acro Academy Noord Nederland afgelopen zaterdag voor het eerst weer op een wedstrijdvloer. En niet zomaar een wedstrijd; het betrof de eerste kwalificatiewedstrijd voor het EK acrogym dat in september plaatsvindt in Pesaro, Italië.

Nova Houtman uit Meppel wist zich, samen met haar partners Anna Koster en Nynke Veenma (combi-team Acro Academy, SV Donkerbroek en FC Meppel gymnastiek) al in deze eerste kwalificatiewedstrijd te verzekeren van een plek op het EK. Vanwege een blessure bij Nova was het nog even de vraag of zij überhaupt mee konden doen. Gelukkig bleek de gymnaste goed genoeg hersteld en besloten ze deze week om hun kunsten al tijdens dit eerste kwalificatiemoment te vertonen. En met succes, want zij behaalden de limiet ruimschoots en bemachtigden daarmee één van de twee kwalificatietickets voor deze categorie. Voor Nova is het niet de eerste keer dat zij op een EK staat. Twee jaar geleden deed zij, met een ander team, ook al mee aan het EK acrogym dat destijds plaatsvond in Holon, Israël.

Er volgen nog twee kwalificatiemomenten. De eerstvolgende kwalificatie is op 31 juli in Zwolle. Ook voor de teams die nu al verzekerd zijn van een plek op het EK, is het belangrijk om daaraan mee te doen. Het levert ze immers wedstrijdervaring op, die ze de afgelopen twee seizoenen vrijwel niet hebben kunnen opdoen. Bovendien willen ze met zo hoog mogelijke punten richting het EK. 7 augustus is de laatste kwalificatiewedstrijd en weten we welke teams een maand later met de Nederlandse delegatie mogen afreizen naar Pesaro, Italië om zich daar te meten aan de Europese top. Het EK acrogym vindt plaats van 23 tot en met 26 september in Pesaro, Italië.

Foto Martine Hooijenga-Le Duc