Nieuws

Nominaties voor de ANP Nieuwsfoto v/h jaar 2021 zijn

De vijf nieuwsfoto’s die zijn genomineerd voor de ANP Nieuwsfoto van het jaar 2021 zijn bekend. Deze prijs, voorheen Jos van Leeuwen Fotoprijs, wordt voor het vierde jaar op rij uitgereikt en is door het Algemeen Nederlands Persbureau en fotobureau Hollandse Hoogte in het leven geroepen om aandacht te genereren voor de nieuwsfotografie die de fotojournalisten in Nederland dagelijks produceren. De vijf genomineerde beelden zijn gemaakt door Robin van Lonkhuijsen, Bart Maat, Koen van Weel, Ramon van Flymen en Remko de Waal.

Hun foto’s maken kans om tot de beste nieuwsfoto van 2021 verkozen te worden. Op dinsdag 11 januari 2022 om 16:00 uur wordt de winnaar in Den Haag via een online-uitreiking bekendgemaakt. De jury bestaat dit jaar uit freelance beeldadviseur Leo Blom, chef foto Dick Möller van De Telegraaf en fotograaf Angeliek de Jonge. Naast de juryprijs wordt op 11 januari 2022 ook de publieksprijs uitgereikt. Elke maand kan het publiek via social media en een webpagina stemmen op hun favoriete nieuwsfoto.

Foto: ANP / Remko de Waal. Max Verstappen na het winnen van het wereldkampioenschap Formule 1. Een van de genomineerde foto’s voor de ANP nieuwsfoto van het jaar.