Nieuws

Nijeveen rouwt om Jan Baylé: ‘Dit was een enorme schok’

Het overlijden van erevoorzitter van DOS’46 Jan Baylé is hard aangekomen in Nijeveen. Volgens voorzitter Haralt Lucas is een groot clubman heengegaan: “Voor heel Nijeveen was dit een enorme schok en is het niet te bevatten.”

‘s Middags was Baylé nog bij de club geweest om de kinderen van de kampweek te verwelkomen. “Het verwelkomen van de kinderen van de kampweek was heel kenmerkend voor deze clubman. Hij voelde zich betrokken bij alles wat er binnen de club gebeurde. Een club waar hij enorm trots op was.”

Baylé werd op 4 april 1938 op de Veendijk geboren. Na de oorlog werd in Nijeveen de korfbalvereniging DOS’46 opgericht, waardoor Jan al op jonge leeftijd in aanraking kwam met de korfbalsport en hij had talent. “Jan was een doorzetter en een verdienstelijk korfballer, die van grote afstand raak kon schieten”, vertelt Lucas.

“Naast speler bleek hij ook een goede bestuurder te zijn”, vervolgt Lucas. “In 1968 werd hij voorzitter en hij zou dat maar liefst tot 1983 blijven. In deze 15 jaren maakte de club een geweldige groei door. In 1982 was Jan de glunderende voorzitter van een club die Nederlands kampioen werd. In een jubileumboekje omschreef Rinse Popma hem als een goede en rustige voorzitter. Een voorzitter die gemakkelijk mensen kon overhalen om in commissies te gaan zitten.”

Ook na zijn voorzitterschap bleef Baylé actief binnen de vereniging. Lucas: “Op Jan werd nooit tevergeefs een beroep gedaan: als trouwe clubman was hij de laatste jaren actief als klusjesman rondom het veld. Met zijn blauwe stofjas aan was hij vaak te vinden in en om de kantine. Hij voelde zich verantwoordelijk voor de gehele accommodatie. Jan zorgde ervoor dat de clubvlag ‘s avonds werd binnengehaald en dat de verdwenen ballen uit de bosjes weer op de plek terecht kwamen waar ze hoorden.”

DOS’46 was niet de enige vereniging waar hij veel voor heeft betekend. Baylé bespeelde de tuba in het orkest en de blaaskapel bij de plaatselijke muziekvereniging Euphonia. “Hier is hij maar liefst 75 jaar lid van geweest. Ook in de rol van voorzitter en voor zijn inzet bij Euphonia werd hij tot erevoorzitter benoemd. Voor alles wat hij voor beide verenigingen heeft gedaan, heeft hij in 1995 terecht een koninklijke onderscheiding gekregen”, weet Lucas.

In Nijeveen gaan de gedachten gaan uit naar zijn vrouw Klaasje, zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkind. “Wat zullen ze deze geweldige man, vader, opa en overgrootvader gaan missen”, aldus Lucas. “Zijn tuba zal vanaf heden onbespeeld blijven en de kantine zal niet meer “bewaakt” worden door Jan als klusjesman. Eerst als bestuurder op de voorgrond en later als stille kracht op de achtergrond zijn we Jan dankbaar voor alles wat hij voor de club heeft betekend. Deze bescheiden clubman zal altijd een voorbeeld voor ons blijven. Jan Baylé heeft DOS’46 een stukje mooier gemaakt.”

Woensdagavond is er gelegenheid tot condoleren van 19.00 uur tot 20.00 uur in de veldkantine van DOS’46.

De crematie vindt in besloten kring plaats.

Foto RTV Drenthe