Nieuws

Nieuw spoor Meppel bijna klaar: volgende week weer treinen

De spoorlijnen tussen Zwolle en Meppel naderen de voltooiing. Vanaf komende dinsdag rijden er treinen over het gloednieuw spoor.

Gloednieuw spoor: momenteel wordt ter hoogte van de Overijsselse gemeente Herfte de laatste hand gelegd aan de treinverbinding tussen Zwolle en Meppel. “De nieuwe sporen bij Herfte krijgen al aardig vorm”, meldt spoorbeheerder Prorail. “Momenteel zijn we bezig met de sporen vanuit Meppel richting Zwolle, die over de nieuwe dive-under gaan. 20 juli rijden hier de treinen overheen.”

Reden voor de grote operatie is het groeiende treinverkeer rond Zwolle. Om die groei op te vangen, is ruimte nodig. Bij de splitsing Herfte komen de sporen uit de richting van Emmen en de richting van Meppel bij elkaar. Die splitsing is nu een knelpunt omdat er maar twee sporen. Dat verdubbelt naar vier.

Ook bouw Prorail bij de spoorsplitsing een zogenoemde dive-under. Bij een dive-under gaat het ene spoor onder het andere door, zodat treinen elkaar vrij kunnen kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen straks elk een ‘eigen’ spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten.

Foto Pro Rail