Exposities

Nazaat Vincent van Gogh ontwierp Kopperprent 2023

Het was koppermaandag afgelopen maandag en dat betekent traditiegetrouw dat de kopperprent wordt uitgereikt in het Drukkerijmuseum in Meppel. Dit jaar stond de uitreiking in het teken van schilder Vincent van Gogh. Hij bezocht Drenthe 140 jaar geleden en om hem te eren mocht nazaat Lieuwe van Gogh de prent dit jaar ontwerpen.

Het drukkerijmuseum zat goed vol tijdens de uitreiking van het kunstwerk vanochtend. Op één van de stoelen zat Lieuwe, kunstenaar en de zoon van de overleden regisseur Theo van Gogh en dus nazaat van Vincent van Gogh. Hij kreeg dit jaar de eer om met een ontwerp te komen voor het drukwerk. “Het is een doek dat bestaat uit een spel van emoties. Ik heb het speciaal gemaakt om de inwoners van Meppel en Drenthe dichter bij elkaar te brengen.” De 31-jarige kunstenaar begint te lachen. “Geintje natuurlijk.

Van Gogh laat duidelijk zien dat hij zichzelf niet al te serieus neemt. Toch is hij trots dat hij is gekozen door het Drukkerijmuseum om de prent te bedenken. “Het is wel heel gaaf, ja.” Op de vraag of hij ook elementen van Vincent van Gogh heeft gebruikt in zijn kunststuk is hij duidelijk. “Nee. Tenzij hij ook roze gebruikte, maar volgens mij deed hij dat niet.”

Koppermaandag is een traditie die ver teruggaat in de tijd. Het is ontstaan bij de middeleeuwse gilden. Leerlingen lieten aan hun baas zien wat ze op grafisch gebied konden. “Ze maakten dan hun beste ontwerp”, vertelt Nagelkerke . “Dat deden ze allemaal in ruil voor drank en eten. Daarna gingen ze lekker tukken. Maar pas op, de volgende dag moesten ze gewoon weer aan het werk.”

Sinds 2002 presenteert het museum ieder jaar, met uitzondering van de coronajaren, een nieuwe prent. Vandaag werd die uitgereikt aan de commissaris van de Koning Jetta Klijnsma. “Daar ben ik ontzettend trots op.” De prent gaat niet naar haar eigen huiskamer, maar juist naar het provinciehuis. “Op die manier kunnen veel meer mensen ervan genieten.”

RTV Meppel/ foto Sander Konstapel