Natuurwerkdag 2022: Samen iets doen voor natuur en klimaat

De 22ste editie van de landelijke Natuurwerkdag vond plaats op vrijdag 4 en zaterdag 5 november. Volgens de telling van Landschapsbeheer Drenthe namen 1.448 Drentse vrijwilligers deel aan de grootste vrijwilligersdag in het groen. Op 63 locaties werden de handen uit de mouwen gestoken voor natuur en landschap dichtbij. Er werden bijvoorbeeld bloembollen gepoot, broeihopen gemaakt, bomen geplant en insectenhotels gebouwd. Niet alleen in de provincie Drenthe werd er in het groen gewerkt; in heel het land was het mogelijk om aan te sluiten.

Na het succes van afgelopen jaar werd voor de tweede keer op rij een Junior dag gehouden. Voor leerlingen van het basisonderwijs werden er op vrijdag 4 november speciale klussen in de natuur georganiseerd. Dit zodat de jongere generatie kan ervaren hoe het is om buiten bezig te zijn. Dit is belangrijk, want natuurbeleving op jonge leeftijd draagt bij aan een positieve houding tot natuur op latere leeftijd. Onder begeleiding van Landschapsbeheer Drenthe werden er door 4 verschillende basisscholen door circa 90 leerlingen gewerkt aan diverse activiteiten.

Dit jaar viel de Natuurwerkdag samen met de Nationale Klimaatweek. Het was dan ook een mooie gelegenheid voor (nieuwe) vrijwilligers om samen met anderen de natuur in eigen buurt een handje te helpen. En die hulp is hard nodig. Ongeveer 40% van de soorten in ons land staat als bedreigd op de Rode Lijst (bron: CLO). Tegelijkertijd is het beschermen van biodiversiteit en ecosystemen ook van cruciaal belang voor het klimaat. Een gezonde leefomgeving is belangrijk om effecten van klimaatverandering op te vangen.

Tekst/foto Landschapsbeheer Drenthe