Natuur

Natuurrijke ijs en oorlogwandeling Holtingerveld

Toeristisch Informatie Punt Holtingerveld (TIP) in Havelte organiseert aanstaande donderdag de ‘Natuurrijke ijs en oorlogwandeling’. Een gids leidt wandelaars langs de mooiste plekken van het natuurgebied en vertelt hoe de ijstijd en de Tweede Wereldoorlog het gebied gevormd hebben.

“Het Holtingerveld is niet voor niets heuvelachtig en de Hunebedstenen kwamen niet uit de lucht gevallen”, vertelt Koos Brommer van TIP. “Die stenen komen uit Zweden en zijn in de ijstijd deze kant op gekomen. Daarna heeft de Tweede Wereldoorlog zijn impact gehad. De bezetter heeft hier een oorlogsvliegveld aangelegd, waarvan de contouren nog duidelijk te zien zijn.”

“We beginnen ons verhaal bij de voormalige vliegtuighangar, vlakbij de startbaan”, vervolgt Brommer. “Daarna wandelen we naar de heuvels die zijn ontstaan in de voorlaatste ijstijd. Ondertussen leggen we ook veel uit over de natuur. De orchideeën komen weer op en we hebben veel verschillende plantensoorten. Daarom is de naam ook driedeling: natuurrijk, ijs en oorlog.”

De wandeling begint om 13.30 uur bij het TIP-kantoor in Havelte. Het is een wandeling van zo’n 4 kilometer en duurt ongeveer twee uur. Volwassenen betalen € 7,50, kinderen jonger dan twaalf € 6,-. Dat is inclusief koffie en een lekkernij.

Voor TIP is het de aftrap van het wandelseizoen: voortaan zijn er twee wandelingen per maand. “In juli en augustus doen we de eerste donderdag van de maand een ochtendwandeling om 10.30. De derde donderdag van de maand doen we een middagwandeling”, aldus Brommer.

Foto Pixabay

Aanmelden is verplicht en kan via wandelingmetgids@gmail.com of tijdens kantooruren bij de TIP Holtingerveld, van Helomaweg 18, Havelte. (telefoonnummer: 0521 341222).