Mogelijk meer belasting in Meppel

De invoering van een toeristenbelasting, of misschien toch de onroerendezaakbelasting verhogen. “Dat zijn mogelijkheden. Zo zijn er tientallen mogelijkheden. Het gaat erom wat het meest effectief is”, vertelt wethouder Klaas de Vries van financiën van de gemeente Meppel.

De gemeente is met een actieplan gekomen om de financiële situatie van Meppel te verbeteren. Die situatie is namelijk al een aantal jaar slecht. In een ranglijst van gemeenten tussen 25.000 en 50.0000 inwoners staat Meppel op het gebied van financiën op de 134ste positie, van de 141.

GroenLinks mist in dat plan echter aandacht voor de inkomsten van de gemeente. Klaas de Vries sluit niet uit dat die gaan veranderen. Momenteel laat de gemeente onderzoek doen hiernaar. Gemeenten halen inkomsten uit bijvoorbeeld belastingen.

Geld sparen
Een van de ideeën in het plan is om meer geld te sparen. “Jaarlijks geven we gewoon 3 miljoen euro uit aan rentelasten. Dat geld kunnen we niet anders investeren. Dat is gewoon zonde”, vindt De Vries. “Als we niks veranderen aan de inkomsten is het maar de vraag of we wel kunnen sparen”, merkt Anouk de Vlieg namens GroenLinks op.

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de ozb alleen verhoogd gaat worden als er ‘echt geen ander mogelijkheid meer gevonden kan worden’. Binnenkort komt de gemeente met de financiële uitgangspunten voor de komende vier jaar. Waar ze wel, en ook geen, geld aan wil geven. De Vries: “Als je daar niet uitkomt, moet je wat doen aan de inkomsten

Stefan Klomp (RTV Drenthe)/ foto shutterstock